0

Därför vill du äta nötter


Nötter är ett av naturens nyttigaste livsmedel och en handfull om dagen
kan bidra med mycket värdefull näring. Faktum är att inkludera nötter i
kosten kan ha stora fördelar för hälsan.

Du hittar alla våra nötter som vi säljer här.


Näringen i nötter
Även om nötter är rika på kalorier så kommer kalorierna från nyttiga källor.
Näringsvärdet i nötter varierar såklart något mellan olika sorter, men de är
generellt rika på protein, fibrer, nyttiga fetter i form av enkelomättade och
fleromättade fettsyror.


Nötter innehåller även generöst med vitaminer, mineraler/spårämnen och
antioxidanter. Kolhydratinnehållet är mycket lågt i de flesta nötter och lite
högre i vissa. Till exempel innehåller paranötter och pekan endast 4 gram
kolhydrater per 100 gram. I pistagenötter är kolhydratinnehållet 18 gram och i
cashewnötter runt 27 gram. Kolhydraterna från nötter tas upp långsamt, vilket
medför lågt GI och att blodsockret håller sig stabilt.


Nötter innehåller en lång rad vitaminer och mineraler som till exempel vitamin
E, B1, B2, B3, B6, folat, magnesium, zink, kalium, koppar, fosfor, järn och
selen. Vissa nötter innehåller en högre mängd av vissa näringsämnen än
andra. Till exempel ger en enda paranöt mer än 100 procent av det dagliga
rekommenderade intaget (RDI) för selen. Nötter är även rika på
fytokemikalier som polyfenoler som fungerar som kraftfulla antioxidanter.


Antinutrienter i nötter
Nötter är inte bara rika på näring som är bra för oss, utan innehåller även
antinutrienter så som lektiner och fytinsyra. Det är ämnen som fungerar som
växternas försvarsämnen som skyddar mot bakterier, svampar och skadedjur.
De är helt enkelt nödvändiga för växtens överlevnad. Antinutrienter är raka
motsatsen till näring och hämma eller blockerar enzymer, vilket kan skapa
problem i matsmältningssystemet.


Ett sätt att eliminera dessa antinutrienter i råa nötter är genom blötläggning.
Man lurar då nötterna att tro att det är dags att börja gro. Det sätter igång en
aktiveringsprocess, vilket gör att antinutrienterna bryts ner. Genom
blötläggning blir nötterna både mer lättsmälta för magen och näringsämnena
blir mer tillgängliga för upptag i kroppen.
Så här blötlägger du nötter:
1. Börja med att skölj nötterna noggrant.
2. Lägg dina nötter i en burk eller glasskål och häll på med rumstempererat
vatten så de täcks helt. Tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
3. Se sedan till att täcka skålen/burken med en kökshandduk (det ska inte
vara lufttätt).

4. Låt nötterna sedan stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
5. Efter det att dom stått sin blötläggningstid så häller du över dom i en sil och
sköljer dom noga under rinnande vatten.
Om man inte ska äta nötterna direkt så måste man torka nötterna så att dom
inte möglar. Det gör man genom att sprida ut dom på en plåt och torka dom i
50 grader med öppen glipa tills dom är helt torra. Om man har en torkugn är
det ännu bättre eftersom man kan styra temperaturen lättare och hålla
värmen under 42 grader för att behålla dom som raw food om man nu vill det.
Dom torra nötterna förvaras sedan i en luftätt glasburk i kylen där dom håller
sig i ett par veckor. Det går även utmärkt att frysa nötterna för längre
hållbarhet och ta upp lite efterhand som man äter dom.


Ungefärliga Blötläggningstider:
Mandel 10-12 timmar
Hasselnötter 6-7 timmar
Valnötter 4-7 timmar
Jordnötter 24 timmar
Pekannötter 6 timmar
Cashewnötter 2-3 timmar
Paranötter 6-8 timmar

En näve nötter om dagen
En handfull nötter om dagen kan alltså bidra med mycket värdefull näring.
Det låga GI-värdet håller också blodsockret i en jämn nivå samtidigt som
fettet och proteinet ser till att hålla dig mätt länge.
Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012* bör vi inkludera nötter och
fröer för att få mer hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska
sjukdomar.

Referenser:
Nordiska näringsrekommendationer 2012:
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-
foldrar/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.