0



Bön- och bovetetesallad med aceroladressing 
Maffig sallad med bönor, bovetegryn och massa annat gott. Hemligheten bakom den fenomenalt goda rätt - maxad med protein och nyttigheter - är den läckra och C-vitaminrika aceroladressingen som bönorna får gotta i sig. 


4-6 portioner
Du behöver:
250 g pintobönor eller andra valfria bönor
2 dl bovete
1 röd paprika
1 näve haricots verts eller vaxbönor, valfritt

1 lök
1 citron, zesten (valfritt)
1 rejäl bunt valfri färska örtkryddor som persilja eller koriander  
himalayasalt, finmaltoch svartpeppar, mald, efter smak

1 dl pumpakärnor, till toppingen

Dressing med acerola
1 dl kallpressad olivolja
3 msk citronjuice
1 msk acerolapulver 
1 msk senapsfröngula eller svarta
1 tsk Herbaveda basilika, valfritt
½ tsk vitlökspulver, valfritt
himalayasalt finmalt, och svartpeppar, mald, efter smak

Gör såhär:
1. Skölj torkade bönor och bovete i ljummet vatten, var och en för sig. Blötlägg båda över natten i två separata skålar. Tänkt på att bönor och gryn kan svälla.
2. Bovetet ska inte kokas utan bara sköljas ordentligt. Skölj bönorna igen och koka dem i nytt vatten på svag värme i 30-40 minuter eller tills de är lagom mjuka. Skölj av.
3. Passa på att hacka grönsakerna under tiden. Rör ihop dressingen och slå över bönorna medan de fortfarande är varma. Hit kan du förbereda dagen innan eller tidigare samma dag. Ju längre bönorna får gotta till sig i marinaden - desto bättre.
4. När bönorna svalnat eller hunnit bli lagom ljumma blandar du i alla ingredienser i en stor skål och serverar direkt. Smaklig spis!

Tips!
Den här salladen kan du göra med vilka bönor som helst. Välj dina favoriter eller kanske till och med linser. Och självklart kan du utgå från färdigkokta bönor i burk eller tetra om du har ont om tid. Ett tips är annars att koka ett helt paket bönor och frysa in i lagom stora "portioner" i plastpåsar.
Bovetet kan bytas ut mot andra gryn - som bulgur eller majscouscous. Tilläga grynen efter anvisningarna på förpackningen.

Naturligt glutenfritt! Bovete är trots namnet varken vete eller sädesslag. Det är egentligen en ört och är glutenfritt, lättsmält och mycket näringsrikt. Det innehåller fullvärdigt protein med alla åtta essentiella aminosyror. Bovete är också rikt på E-vitamin, B-vitaminer och mineraler. Men också en mycket bra källa till både järn och magnesium. Överlägset både couscous och bulgur när det gäller näring.

Acerola - en riktig C-vitaminvärsting
Visste du att acerola är en av världens mest C-vitaminrika frukter? Troligen endast överträffad av camu camu(Myrciaria dubia), som växer i Amazonas
Även acerola kommer från Central- och Sydamerika där den både odlas och växer vilt som buske. I Brasilien används acerola inom den traditionella folkmedicinen. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att acerolapulver har ett antioxidantionsvärde på 906 μmolTE/g enligt Orac, Oxygen Radical Absorbance Capacity, som är en internationell metod för att mäta frukters antioxidativa förmåga.


Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.