1

Ingredienser

Här nedan följer ett urval på ingredienser som ingår i de recept på choklad som vi presenterar på bloggen.

Kakaosmör, Kakaomassa och Kakao Nibs

Vi använder peruanskt Crillo kakao - du kan läsa mer om hur de utvinns här genom att klicka på denna länken.

Kakao produkter du kan köpa: ( Klicka på länken)

Raw kakaoprodukter 

Rostade kakaoprodukter

Sötning:

Lucumapulver
Detta är en peruansk frukt som torkas och malas till ett pulver. Färgen och smaken varierar eftersom det är en naturlig produkt. Smaken är både syrlig och söt.

Kokosnötsocker
Detta är ett sötningsmedel med låg GI, dock inte nödvändigtvis lämplig för diabetiker. Kokossocker har en söt, karamellig smak som påminner lite om brunt rårörsocker.

Xylitol och Erythritol - SÖTIN
Dessa betraktas som låga GI-sötningsmedel, så är lämpliga för diabetiker. Observera dock att xylitol inte är lämpligt för barn eller hundar. Erythritol är ett naturligt sötningsmedel och en sockeralkohol som förekommer naturligt i bl.a. druvor, meloner och svamp, liksom i fermenterade livsmedel. SÖTIN är ca. 60-70% söt som socker, och har kristallstruktur vilket gör det till en utmärkt ersättning för socker. 

Xylitol innehåller 40% mindre kalorier än vanligt socker! Dess glykemiska index är bara 7 (jämför sockret på 68).

Vita mullbär

När du köper torkade vita mullbär kommer de fortfarande att vara något sega. För att använda dem som sötningsmedel i choklad, måste de torkas i dehydratorn i 48 timmar 42 grader. Du kan därefter smula ner dem eller mala ett socker som ska förvaras i en tätslutande burk.

Agave Inulin
Agave inulin är en kostfiber som utvinns från Agaveplantan. Det är ett vitt pulver och tillför chokladen en härlig krämighet och lätt sötma.

Det är riktigt trevligt att kunna beräkna kakaoprocenten i ditt chokladrecept eller skapa en choklad baserat på den procentandel du vill uppnå.

Detta är en enkel formel för att göra just det.
Kakaosmör + Kakaomassa ÷ med den totala vikten av chokladreceptet × 100
Till exempel:
Kakaosmör - 250 g
Kakaomassa,pulver - 120 g
Sötningsmedel - 100 g
__________________________
Totalvikt - 470 g


Total vikt av smör och massa (pulver, nibs eller pasta) - 370 g
370 ÷ 470 = 0,778
0,778 × 100 = 78,7 (avrundning) = 79%


Pulverisera dina sötningsmedel
Det är några viktiga saker att komma ihåg och tillämpa när det gäller
använda granulerade sötningsmedel i din choklad (som kokosnötsocker, rapadura, xylitol,
etc... )
● Dessa produkter smälter endast vid högre temperaturer eller när de blandas till vätskor som smoothies och liknande.
● När du lanvänder sötning i  choklad är det viktigt att pulverisera sötningsmedlen först,annars kommer du att bli granulerat socker i din choklad och detta kommer att förstöra den smidiga strukturen på din choklad.
● Om du ska använda dessa sötningsmedel i choklad så gör det till en vana att pulverisera dem och förvara i burkar så har du dem alltid till hans för choklad tillverkning.

Om du ska temperera chokladen så anser jag att du inte ska använda några flytande sötningsmedel eftersom det kan förändra strukturen på chokladen.

Kommentarer

Recension av Eric

posted on 26 Feb 2020
Hej, Kanske en petitess, men formeln borde skrivas: (Kakaosmör + Kakaomassa) ÷ med den totala vikten av chokladreceptet × 100 Mvh, Eric

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.