0

Veganskt frukt- och nötbröd 
Ett glutenfritt bröd att avnjuta till såväl till frukosten som kvällen med veganskt ”smör”, hemmagjord sylt och en kopp te.
Brödet funkar utmärkt att rosta men det görs kanske enklast i ugnen då brödet kan vara lite poröst.


Ingredienser

3 dl blandade nötter
3 dl blandade torkade frukter
3 chiaägg (1 msk chiafrö och 3 msk vatten = 1 ägg)
½ dl smält kokosolja
¾ dl cashew- eller hasselnötssmör
2 dl tigernötsmjöl 
1 dl majsmjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt      
kanel eller ingefära, valfritt

Instruktioner
1. Sätt ugnen på 170 grader. Pensla en brödform med lite kokosolja och lägg i ett bakplåtspapper med lite marginal till kanterna.
2. Smält kokosoljan, tillsammans med nötsmöret och lägg i en skål. Förberedd chiaäggen genom att blötlägga chiafröna i vattnet. 
3. Blanda mjölet med bakpulver och salt. Sikta i skålen med de övriga ingredienserna. 
4. Grovhacka nötterna och frukterna och blanda väl. Tillsätt även chiaäggen. 
5. Vänd i smeten i den förberedda formen. Släta ut toppen med en smörkniv eller slickepott.
6. Lägg ett stycke folie löst över toppen för skydda brödet. Baka i en timme, eller tills toppen ser ut torr och precis börjar spricka. Du kan testa att sticka med en tandpetare i mitten. Kommer den ut torr så är den färdig. Ta bort folien under de sista 10 minuterna av gräddningen.
7. Låt svalna 15 minuter innan du lyfter brödet försiktigt ur formen och låter den svalna på ett galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.