0

Ingefära - ett universalmedel

Ingefära är en av världens mest använda kryddor och samtidigt en mångsidig medicinalväxt. Inom asiatisk medicin har den använts i årtusenden, framför allt mot magbesvär som sura uppstötningar, förstoppning och illamående, men också vid förkylningar, migrän och ledbesvär. Inte minst inom den indiska,ayurvediska medicinen har den varit något av ett universalmedel. Ingefära fördes till Europa redan under antiken. På 900-talet var den en vanlig matkrydda i Mellaneuropa och på 1200-talet nådde den till Skandinavien.

Under senare årtionden har ingefäran börjat undersökas vetenskapligt. Då har man sett att den kan ha antiinflammatoriska och blodförtunnande egenskaper. Den innehåller ämnen som tycks ha liknande effekter som acetylsalicylsyra, det smärtstillande ämnet i värktabletter typ magnecyl.

De här egenskaperna har väckt hopp om lindring vid bland annat ledbesvär som artros och reumatism, som blivit ett populärt användningsområde. Ingefära används också mot olika typer av illamående främst vid åksjuka och graviditet. Ett annat användningsområde är bättre matsmältning, för lindriga besvär från mag-tarmkanalen som uppkörhet och väderspänning. Effekten mot illamående är bäst dokumenterad vetenskapligt, medan användningen för lederna och magen främst bygger på goda erfarenheter.

Många egenskaper

Ingefära har också en del andra egenskaper som kan var till nytta och glädje. Den vidgar de ytliga blodkärlen och ökar svettutsöndringen, så att kroppen kyls bättre - något som kan ha bidragit till att ingefära är en populär krydda i tropiska områden.

Samtidigt känner vi oss lite varma när vi ätet ingefära. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning, vilket i så fall skulle kunna underlätta viktnedgång. Några råttstudier visar att lite större mängder ingefära kan sänka kroppsvikten.

Ingefära används också som huskur vid förkylning, tex te. Liksom flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen.

Ett tänkbart kommande användningsområde är typ 2-diabetes. Ingefära kan förbättra blodsockerkontroll och insulinkänslighet, visar en färsk genomgång av tio studier. Därmed skulle ingefära kunna bli värdefull som komplement till övrig behandling, är forskarnas slutsats. I studierna sågs också en viss viktnedgång, men den var inte statistiskt säkerställd och skulle därför kunna bero på slumpen.

Växten

Ingefära är en av världens mest använda krydda. Torkad ingefära har dubbelt så stark smak som färsk. Det är en tropisk växt med grönlila blommor och en doftande rot. Den används allmänt som krydda i mat och dryck, samt i kroppsvårdsprodukter och kosttillskott.

Forksningen

Bäst visat är att ingefära kan lindra illamående vid graviditet och vid kemoterapi mot cancer, som komplement till annan behandling.

Vid åksjuka pekar forskningen åt olika håll, men några studier visar på bättre effekt än placebo och lika bra som konventionell åksjukemedicin.

Effekten vid ledbesvär anses inte tillräckligt väl dokumenterad för att ingefära ska kunna rekommenderas. Ett par studier antyder amärtlindring vid atros, men effekten är blygsam. Dock kan man räkna med en viss lindring av muskelsmärtor i samband med fysisk träning, enligt några studier.

Tänk på detta

Att använda ingefära som krydda anses säkert. Av kosttillskotten kan en del få magknip. Risken för detta kan minska om man tar tillskotten till måltiden.

Ingefära kan ha blodförtunnande effekter. Därför bör den undvikas av dem som äter blodförtunnande läkemedel. Kanske kan ingefära också öka produktionen av galla, vilket kan vara negativt för personer med gallsten..

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.