0

Inulin

Inulin och oligofruktos, även kallat sött inulin, är båda typer av vattenlösliga kostfiber. Denna form av fiber passerar till största del utan att brytas ner genom tunntarmen och ger näring åt goda lakto- och bifidobakterier i grovtarmen.

Inulin är en s.k fruktan, vilket innebär att den består av kedjor av fruktosmolekyler. Väl nere i tjocktarmen omvandlas tarmens mikroflora genom fermentering inulin till organiska kortkedjiga fettsyror ( SCFA, Short-Chain Fatty Acids), bland annat butyrat och propionat. Dessa är tarmslemhinnans främsta energiproducerande och skyddande substanser, och verkar kunna få kroppen att producera mer av de aptitstimulerande hormonerna som reglerar mättnadskänslan.

Inulin finns i naturlig form men även som en framställd produkt. Bland de tillverkade formerna kan nämnas:

Högpresterande inulin (HP) - en form av inulin som skapas genom att kortare molekyler avlägsnas.

Fruktooligosackarider (FOS) - korta inulinmolekyler från glukos och fruktos.

Oligofruktos - tillverkas genom att långa molekyler avlägsnas från inulin.

Native cikoria - utvinns från cikoriarot.

Prebiotisk fiber som kan orsaka gaser

Den prebiotiska fibern inulin är relativt kalorifattig med 1,5 kalorier per gram. Den finns i lök (2-6%), purjolök (3-10%), vitlök (9-16%) och jordärtskocka ( cirka 25%) samt i många andra livsmedel.

Inulin är välkänt för sin prebiotiska egenskaper och de välgörande effekter dessa har på hälsan.

En biverkning av intag kan däremot vara ökad gasbildning. Hur mkt gas som bildas avgörs inte bara av hur mycket inulin som konsumeras, utan även av vilka tarmbakterier som finns i tjocktarmen och i vilken mängd dessa förekommer. Tarmfloran är unik för varje individ och detta gör att det produceras olika stor mängd gas efter intag av inulin. Utöver gaser kan för högt intag av inulin leda till uppblåshet, diarré, och magsmärtor. Personer som lider av IBS, en funktionell störning i mag-tarmkanalen, är ofta benägna att vara intoleranta mot kortkedjiga kolhydrater, däribland inulin.

Det finns även ett tillstånd som kallas fruktanintolerans som innebär en känslighet mot inulin och oligofruktos på grund av svårigheter med nedbrytningsprocessen. Vissa människor saknar helt det specifika enzym som krävs för att bryta ner dessa fiber och drabbas därför av obehag i magtarmsystemet efter att ha ätet mat som innehåller inulin.

Långsam introduktion 

Inulin anses verka hälsofrämjande på en lång rad tillstånd, däribland högt kolesterol och mag-tarmproblematik. En lång rad studier stödjer även dess positiva effekt vid diabetes typ 2.

Iranska forskare har utfört en randomiserad placebo kontrollerad studie, Health Promot Perspect. Studien var utformad för att kunna utvärdera effekterna av högpresterande inulin på glykemisk status och lipidprofil hos kvinnor med typ 2-diabetes. Många menar att fiberrika livsmedel kan förbättra komplikationer av diabetes och höga lipidnivåer som ofta rapporteras som en komplikation till sjukdomen.

Resultat av sudien visade att inulintillskotett väsentligt minskade kroppsvikt och BMI samt också minskningar i fastande blodsocker ( en minskning med 8,5%) medan långtidsblodsocker, sjönk med 10,5%.

Fettinlagring i lever, bukspottskörtel och muskulatur kan kopplas ihop med insulinresistens och ökad risk för diabetes. I djurstudier har fermenterbara kolhydrater visat sig kunna minska aptit och matintag och därmed främja viktminskning.

Inulin figurerar i en mängd studier och erbjuder många imponerande fördelar. Notera dock att fibern inte är en lösning för alla. Överkänslighet är vanligt, men för de personer som klarar att bryta ner inulin kan den ihop med optimerade närings- och aktivitetsnivåer hjälpa till att förebygga och hantera bla diabetes.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.