0

Somrig cheesecaketårta med jordgubbar och rabarber 
Godaste sommartårtan gör du av en läcker nöt- och mandelbotten, en utsökt krämig fyllning av både färska och torkade jordgubbar samt späda rabarber. Sen toppar du hela härligheten med ännu fler färska bär! Somrigare än så blir inte denna cheesecake-liknande skapelse! Och bäst av allt - tårtan är helt raw och vegansk.



12 portioner

Du behöver:

Botten

10 dadlar medjool
1 ½ dl hasselnötter
1 ½ dl mandel
1 tsk kardemumma, mald
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Fyllning

8 dl cashewnötter premium 
2 dl kokosgrädde
2 dl finhackad rabarber
2 dl färska jordgubbar 
1 dl kokosolja virgin
1 dl agavesirap, ljus  
2 msk citronjuice
½-1 dl frystorkade jordgubbar
1 msk pink pitayapulver, valfritt
½ tsk vaniljpulver                                                             

Garnera med: pistagenötter eller kokos i strimlorfärska jordgubbar, citronmeliss eller ätbara blommor och eventuellt ljus avagevesirap

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna i 4-5 timmar eller över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. 

2. Klä bottenskivan av en springform med plastfolie eller bakplåtspapper.

3. Hacka dadlarna grovt. Mixa nötter med kardemumma, vanilj och salt i en blender eller matberedare. Tillsätt dadlarna under fortsatt mixning tills du har en fast deg. Tryck ut degen i formen och ställ i frysen en stund.

4. Nu är det dags att göra fyllningen. Mixa cashewnötter med övriga ingredienser tills blandningen är helt slät. Häll i formen och frys in igen en timme eller mer.

5. Låt tårtan tina en kvart före servering och garnera med jordgubbar, pistagenötter och lite citronmeliss eller ätbara blommor. Avsluta med att ringla lite agavesirap om vi vill ha lite mer sötma. 


Tips! 

Har du ont om färska jordgubbar kan du toppa tårtan med kokos i strimlor och frystorkade jordgubbar. Eller endast hackade pistagenötter.
Tårtan kan med fördel förderedas en dag eller två i förväg eller frysas in i god tid. Garneringen lägger du på samma dag som tårtan ska avnjutas. Efter det håller tårtan så länge bären är fräscha.

Såhär gör du din egen kokosmjölk eller kokosgrädde
Trött på att bära hem konserverad kokosmjölk från affären? Du vet väl att du kan göra din egen kokosmjölk- eller grädde med vårt fantastiska kokosmjölkpulver? Det är ekologiskt och helt utan tillsatser.
Smart och extra hållbart - eller hur? Eftersom du då slipper "betala" för vattnet och dyra förpackningar.
Så här gör du för att få motsvarande en burk/förpackning kokosmjölk på 400 ml:
Måtta upp 4 dl kallt vatten i en glasburk eller flaska. Tillsätt knappt 5 msk kokosmjölkpulver och skaka/vispa ordentligt. Du kan du också göra detta i en blender, matberedare eller stavmixer. 
För att för en rikare "mjölk" kan du hälla i lite extra pulver. Du kan också tillsätta en nypa salt om du så önskar
Kokosgrädde gör du på samma sätt. Men du minskar mängden vatten med en tredjedel. Eller tar motsvarande 4 dl vatten till 7-8 msk kokosmjölkpulver.
Grädden använder du i grytor och efterrätter precis som vanligt. Däremot kan du inte vispa din hemmagjorda kokosgrädde såsom man kan göra med burkgrädden. Förvaras i kylskåp max fem dagar.



Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.