0

Kokosfettets fantastiska egenskaper

En produkt som innehåller fantastiska antiverala egenskaper är kokosfett. Det stärker immunförsvaret och har i flera studier visats bekämpa både virus, bakterier och svamp.

Kokosolja består till stor del av meddelånga fettsyror (MCFA) vilket bidrar till dess antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper. Till sådana medellånga fettsyror hör laurinsyra, myrstinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Kokosolja innehåller ca 50% laurinsyra. Andra kokosprodukter som är rika på laurinsyra är kokosgrädde, färsk kokos och kokosflinger/chips.

Laurinsyra är det ämne som har de starkaste antivirala och antibakteriella egenskaperna av de olika fettsyrorna. Det förekommer i bröstmjölk och stärker barnets immunförsvar.

Laurinsyra omvandlas till ämnet monolaurin. Monolaurin är mer biologiskt aktivt än laurinsyra och därmed större förmåga att förstöra virus, bakterier och svamp. Studier har visat att monolaurins antivirala och antibakteriella egenskaper sitter bland annat i att det löser upp virusets lipidhölje som skyddar mikroorganismen och dess DNA. Detta bidrar till att mikroorganismen förstörs. Ett minskat intag av antiinflammatoriska omega 3-fettsyror som förekommer rikligt i laurinsyra bidrar till att immunförsvaret försvagas.

Kokosolja är ett mättat fett med består till skillnad från andra mättade fetter inte av långa fettsyror utan av medellånga fettsyror. Dessa medellånga fettsyror tas inte upp av lymfan som andra fetter, utan av tarmen, och de förs sedan genom portådern till levern och ut i blodet. De lagras därmed inte som kroppsfett utan används istället som energi av våra celler och påskyndar ämnesomsättningen. Kroppen har lätt för att ta upp dessa medellånga fettsyror, vilket bidrar till att de inte är påfrestande för matsmältningen.

Kokosolja sänker kolesterolet

Kokosolja bidrar även till att sänka blodfetter och LDL-kolesterol (low-density lipoprotein), vilket är den typ av kolesterol som kan utgöra hot mot hälsan.

LDL, det så kallade "dåliga" kolesterolet, transporterar fett och kolesterol från levern och blodet. Det är LDL som kan orsaka plack i blodkärlen. Medan kokosolja sänker LDL-kolesterol så höjer HDL ( high-density lipoprotein) vilket är det så kallade "bra" kolesterolet. HDL-kolesterol hjälper till att ta bort kolesterol från blodet och föra tillbaka till levern. Höga halter av HDL är associerat till en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kokosolja är det fett jag rekommenderar att laga mat med, eftersom oljan är stabil och har en hög tolerans för värme. Kokosolja kan användas i smoothies och som alternativ till smör. Den är även fantastisk att smörja in kroppen med, som alternativ till hudlotion eller läppbalsam. Den bästa kokosoljan är den som är ekologisk och kallpressad.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.