0

Naturligsötning

Vår natur har så generöst bidragit med många underbara “superfoods”
som kan användas för hälsosammare sötning. Dessa alternativ bidrar
även med värdefull näring, mindre kolhydrater och betydligt lägre GI än
vitt socker, vilket bidrar till att hålla blodsockret i balans. Alla våra naturliga

sötningsmedel som vi säljer hittar du här.

Kokossocker

Kokossocker/kokossirap
Kokossocker och kokossirap tillverkas av den söta nektarn från
kokospalmens blommor. Den har en smak som påminner om farin och inte av
kokos som man skulle kunna tro. Den färska sirapen tappas från blommorna
och värms upp under relativt kort tid och reduceras därefter till önskad
konsistens. För att sedan göra kokossocker hälls sirapen ut för att torka så
den kristalliseras.
Jämfört med vitt socker som har ett GI-värde på runt 97 så ligger
kokossocker/kokossirap på ett GI-värde av 35. Det betyder att blodsockret
inte höjs lika mycket som av vitt socker. Den innehåller även en fiber som
heter inulin som hjälper till med en långsam glukosabsorption som därmed
håller glukosnivåerna under kontroll. Det betyder att koksocker/kokossirap
bidrar till att hålla blodsockret i balans.
Kokossocker och kokossirap innehåller även näringsämnen som B-vitaminer
och en betydande mängd mineraler som magnesium, järn, kalium och zink.
Kokossocker är ungefär lika sött som vitt socker och kan ersätta vanligt
socker rakt av i typ alla recept.

Mesquite
Mesquite
Mesquite är ett naturligt sötningsmedel med en smak som kan liknas till
karamell. Den kommer ursprungligen från norra Peru och har använts
traditionellt av indianerna som både mat och medicin.
Mesquite är ett träd i familjen ärtväxter som tillhör släktet prosopis. Trädets
frökapslar mals ner till ett pulver som sedan används för sötning och
smaksättning. Det är rikt på protein, kalcium, kalium, magnesium, järn och
zink. Det har också ett lågt GI-värde på cirka 25 och innehåller närmare 25 %
kostfibrer, vilket hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Mesquitepulvret kan
enkelt blandas ner i till exempel smoothies eller användas i rawfoodbakverk.

Yacon
Yaconpulver/Yaconsirap
Yacon som även kalls för peruanskt jordäpple är en växt som odlas i Anderna
från Ecuador till Argentina. Det är växtens rötter som man gör yaconpulver
och yaconsirap av som sen används som naturlig sötning.

Sötman kommer från att roten har en hög halt av fruktooligosackarider (FOS).
Det är kostfibrer som består av polysackarider som är komplexa kolhydrater
som inte bryts ned av kroppens matsmältningsenzymer utan når tjocktarmen i
intakt form. I tarmen fungerar FOS som prebiotika som matar de goda
tarmbakterierna, vilket främjar en balanserad tarmflora. Yacon har därmed ett
mycket lågt GI-värde och rubbar inte blodsockret.

Lucuma
Lucuma
Lucuma även känd som ”Inkas guld” är en frukt från Sydamerika som växer i
subtropiska områden i Anderna, främst i Peru, Chile och Ecuador. Den söta
frukten torkas och mals till ett pulver och är ett fantastiskt alternativ för både
smaksättning och sötning. Smaken är sött/syrlig med inslag av kola och
vanilj. Perfekt i bakning, att strö över gröten eller vid andra tillfällen du vill
söta.
Lucuma är inte bara ett bra alternativ till socker, det är även en riktig
superfood. Den innehåller generöst med antioxidanter, B-vitaminer och
mineraler och rikligt med fibrer. Dessutom har den ett lågt GI-värde på cirka
25, vilket innebär att lucuma är bra för att hålla blodsockret stabilt.

Bipollen
Bipollen
Bipollen som även kallas för pollengranulat är känt för sitt fantastiska
näringsinnehåll. Med sin söta och något nötaktiga smak har bipollen kommit
att bli ett mycket uppskattat livsmedel. Bipollen är klumpar av växtpollen,
hanfröer och nektar som arbetsbina samlat in och fört med sig tillbaka till
kupan på sina bakben.
Näringskoncentrationen i bipollen är väldigt hög och räknas till ett av naturens
mest kompletta livsmedel. Det består av cirka 35 % protein, vilket inkluderar
22 olika aminosyror. Man hittar även 16 vitaminer, 27 mineraler och
antioxidanter som bioflavonoider och polyfenoler. Det är även rikt på enzymer
och coenzymer. Bipollen är därmed något som kan användas lika mycket för
att näringsberika kosten som för naturlig sötning. Använd till exempel i
smoothies, strö över gröten, yoghurten eller använd i rawfoodbakverk.

Dadelsocker och sirap
Dadelsocker/Sirap
Dadelsocker är urkärnade och torkade dadlar som sedan malts till ett pulver.
Det är alltså en helt naturligt och oraffinerad produkt. Sockerarterna i dadlar
är främst glukos och fruktos, tillsammans med små mängder sackaros och
maltos.
Dadlar är mycket fiberrika och innehåller en betydande mängd kalium. De är
även rika på antioxidanter som flavonoider och karotenoider. Dadelsocker har
en god sötma som passar bra för bakning, strö över gröten, eller vid andra
tillfällen du vill söta. Man gör också dadelsirap av torkade dadlar.

Lönnsirap

Lönnsirap
Lönnsirap görs från lönnträdets sav och har en god och uppskattad sötma.
Under tidig vår samlas saven in och värms sedan upp tills den fått en
sirapskonsistens.
Lönnsirap är en bra källa till zink, riboflavin, mangan och innehåller även en
mindre mängd kalium, kalcium och järn. Dessutom innehåller den
antioxidanter som till exempel polyfenoler. Lönnsirapens GI-värde kan
variera, men brukar ligga runt 54. Klassiskt används lönnsirap för att ringa
över pannkakor, men fungerar även utmärkt att använda vid bakning, eller vid
andra tillfällen du vill söta.

Agavesirap
Agavesirap - ljus och mörk
Agavesirap som även kallat Agavenektar är ett sötningsmedel som främst
produceras i Mexiko från agaveplantans inre kärna. Flera olika arter av agave
kan användas, till exempel Agave Tequilana.
Juicen filtreras och upphettas för att genom hydrolys omvandla
polysackarider till enkla sockerarter och koncentreras till en flytande sirap.
Ju mindre agavesirapen har upphettats ju mer näring är bevarad. Agave är rik
på polysackariden inulin. Agavesirap är sötare än vitt socker och har ett lågt
GI-värde på runt 30. Agavesirap finns både som ljus och mörk. Mörk
agavesirap har en lite fylligare och djupare smak än ljus agavesirap.

Inulin
Inulin
Inulin är en kolhydrat som räknas som en kostfiber eftersom den inte bryts
ned i mag-tarmkanalen. Inulin består av kedjor av fruktos, som avslutas med
en glukosenhet. I tarmen fungerar inulin som mat till de goda tarmbakterierna
och främjar därmed en balanserad tarmflora. Inulin har ett glykemiskt index
på 0. Kan användas som sötningsmedel i bakning eller närhelst du vill söta.

Erythritol
Erythritol/SÖTIN
Erythritol är en sockeralkohol som fungerar som ett naturligt sötningsmedel.
Det har ett glykemiskt index på 0, innehåller inga kalorier och påverkar inte
blodsockret eller insulinnivåerna. Erythritol finns naturligt i till exempel druvor,
plommon och melon. I pulverform är det lätt att använda som ersättning av
vanligt socker i recept när man vill äta sockerfritt.
Detta var bara ett urval av alla de alternativ som finns för naturlig och
hälsosammare sötning. Prova dig helt enkelt fram vad som passar dig och
dina smaklökar. Tänk också på att aldrig överdriva intaget av söt oavsett
sötning.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.