0

Den här italienska julkakan kryddas vanligtvis med julens alla kryddor men här har vi nöjt oss med att smaksätta den med den goda kombinationen kardemumma och apelsin. Den får en härligt seg konsistens och påminner nästan lite om kola. 


Ingredienser: 
 

250g blandade nötter: ungefär hälften mandel och hälften hasselnöt
1 dl teffmjöl
150 g torkade fikon
1 apelsin, zest* 
½ tsk kardemummakärnor
1 krm himalaya salt
¾ dl agavesirap
1 dl kokossocker
100 g mörk choklad
1 msk kakaopulver

*Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. 

Gör såhär: 

1. Rosta nötterna i torr stekpanna och skrubba sedan bort löst skal med en torr och ren handduk.
2. Hacka fikonen grovt.
3. Blanda fikonen med nötterna, teffmjöl, apelsinzest, mortlade kardemummakärnor och salt i en skål.
4. Häll sirap och socker i en kastrull och värm tills sockret smält.
5. Tillsätt chokladen, bruten i bitar och rör tills chokladen smält.
6. Häll ner chokladsmeten i skålen med de torra ingredienserna och rör om väl så allt blandas.
7. Stjälp ner smeten i en springform klädd med bakplåtspapper.
8. Skölj händerna i vatten och platta till kakans topp med fuktade händer.
9. Baka på 175 grader i 18 minuter.
10. Låt kakan svalna och dra sedan bort bakplåtspappret.
11. Pudra kakan med kakaopulver och gnid in detta runt om och skär sedan i fina skivor. 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.