0

HEMMAGJORD PÅSKMUST
Har du någonsin undrat hur du gör egen påskmust? Vi har ett jättegott och nyttigt recept på en favoritdryck som slår det mesta. Visst smakar allt mycket godare när du gör det själv?

Ingredienser:

Sodastart:
5 dl vatten
2 msk finriven färsk ingefära eller ingefärspulver
1,5 msk Jaggerysocker
1 msk SÖTIN eller strösocker

Påskmusten:
1 + 2,5 l vatten
1 dl russin
3 torkade fikon
4 katrinplommon
1 dl ingefära (finhackad)
1 dl torkade enbär, krossade i mortel
2 pomeransskal
2 muskotblommor
3 hela kryddnejlikor
10 gröna kardemummakapslar
2 stjärnanis eller mald anis
4 kanelstänger
2 tsk citronsyra
400 gr Jaggerysocker
2 dl sodastart

Gör såhär:

Sodastart:
Rör samman alla ingrediensrna i en väl rengjord glasburk eller plastdunk. Täck över med en ren, tunn kökshandduk och en gummisnodd, så att sodastarten kan andas.

Låt burken stå i 4-6 dagar, rör om 1-3 gånger om dagen. Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmt, till exempel ovanpå kylskåpet. DÅ kommer processen igång lite snabbare!
Mata blandningen med ytterliggare 1 tsk ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen.
Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud när du rör om.
Vill du göra egen must vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta mata den dagligen med råsocker och ingefära.
Om du har en sodastart

Påskmusten:
Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter.
Tillsätt råsocker och låt det smälta. Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2.5 liter vatten. Täck över den svalnade kastrullen med plast eller tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar.
Sila av och blanda nu i 2dl av din sodastart som har fått stå i några dagar. Låt detta stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur i 3-5 dagar. Smaka av den tredje dagen. Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen äter upp sockret. Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig.
Häll upp på väl rengjorda glasflaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i ytterligare 1-2 dagar för att kolsyras naturligt. Ställ dom sedan i kulen för att avstanna fermenteringen. Musten håller sig bra i kylskåpet i cca 1 månad.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.