0

Att göra egen choklad är enkelt och går att smaksätta på alla möjliga vis. Här använder vi bland annat rostad mandel och julens goda citrusfrukter. Bjud på den till adventsfikat eller slå in fint och ge bort i julklapp.  

Ingredienser: 
100 g kakaomassa
100 g kakaosmör
2 msk agavesirap
2 msk rå kakaopulver
1 krm himalaya salt
1 krm vaniljpulver  

Kanderad apelsin
1 apelsin, skalet
2 msk agavesirap
2 msk vatten

Fler toppingförslag
hackad rostad mandel, torkade skivor av clementin, torkade granatäppelkärnor

Gör såhär: 
Kanderad apelsin:
Skala av det yttersta gula skalet av apelsinen med hjälp av en potatisskalare, får du med vitt innerskal kan du skära bort det med hjälp av en kniv. Skär skalet i tunna strimmor. Lägg i en kastrull med vatten och låt koka ett par minuter. Häll av vattnet, tillsätt nytt och koka upp på nytt, sjud ytterligare någon minut och häll sedan av vattnet.
Lägg agave, vatten och apelsinstrimlorna i en liten kastrull och låt puttra tills vätskan i princip försvunnit helt och det bubblar kraftigt. Stjälp upp apelsinstrimlorna på bakplåtspapper och låt svalna.   

Chokladen:
Hacka kakaomassa och kakaosmör fint, smält försiktigt i vattenbad. Blanda ner sirap, kakaopulver, salt och vaniljpulver. Häll chokladen i formar eller häll ut på bakplåtspapper. Toppa med den kanderade apelsinen, hackad rostad mandel, torkade skivor av clementin och torkade granatäppelkärnor eller vad helst du tycker är gott!

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.