0

NÄSSEL- OCH CASHEWSCONES
6-8 stycken

Glöm söta menlösa scones! Här har du ett nyttigt och smakfullt recept med både gurkmeja och nässlor - ett riktigt superfood. För att kroppen ska ta upp gurkmejans goda egenskaper på bästa sätt lägger vi dessutom till en nypa svartpeppar. 


Du behöver:
1 dl cashewnötter
1-2 dl varmt vatten
3 msk näringsjäst
1 tsk gurkmeja
¼ tsk salt
2 dl teffmjöl, ljust
1 dl cassavamjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk linfrömjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk himalayasalt
1 dl nässelblad torkade* 
1 dl näringsjäst
½ tsk gurkmeja
1 nypa svartpeppar
5 dl mandelmjölk eller soyghurt
1 msk äppelcidervinäger
1 ½ dl växtbaserat smör eller kokosolja


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blötlägg cashewnötterna i varmt vattnen och tillsätt näringsjäst, salt och gurkmeja. Ställ åt sidan en stund att svälla något. Detta ger en näringsrik jästsmak och fin färg. 

2. Tillsätt övriga torra ingredienser i en stor bunke och blanda väl. Värm upp mandelmjölk, äppelcidervinäger och smör/olja något för att göra den lättare att arbeta med eller ställ fram i rumstemperatur. Och häll i bunken med det torra och rör om.

3. Sila av det mesta vätskan från cashewnötterna. Mixa nötterna grovt i en mixer. Blanda cashewnötter i bunken till en jämn smet.

4. Forma dina scones och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Nagga dem lite lätt med en gaffel eller kniv. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. 

5. Avnjut genast med vegetabiliskt smör eller cream cheese och en god marmelad. Passa även perfekt tillsammans med en kopp nässelte.

Tips! 
Vårt goda nässelte passar utmärkt att använda i detta recept om du inte hunnit torka egenplockade nässlor.

Du kan smaksätta scones på andra sätt. Som till exempel med grovt hackade vitlöksklyftor stekta i kokosolja. Har du tillgång till färska nässlor är det också gott att ha i, kanske tillsammans med till exempel färsk ramslök. Färsk nässlor kan du förvälla och mixa med mandelmjölken.



Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.