0

ISLATTE PÅ TIGERNÖTTER 
Har du hört talas om tigernöten, även kallad chufa eller jordmandel?

Jordmandel är trots namnet ingen nöt utan en art i familjen halvgräs och kan därför ätas även av nötallergiker. Tigernöten är populär i paleodieten, där den är mest känd som källa till prebiotiskt fiber som matar de goda bakterierna i tarmen. Förutom detta är jordmandeln rik på antioxidanter, vitaminer (speciellt E) och mineraler (som kalium och järn). Den har dessutom lågt GI! Prova den här super"nöten" - nedan kommer recept på en svalkande islatte på just tigernötter!



Ingredienser: (Mängderna är en smaksak, så prova dig fram.)
3 dl tigernötter
8 dl vatten
½ dl kaffepulver eller kallt kaffe/espresso
1 msk yaconsirap

Denna dryck kan även serveras varm. Smaksätt gärna då med lite kanel, kardemumma, choklad eller kanske till och med en skvätt Baileys. 

Gör såhär:

1. Tvätta tigernötterna ordentligt och lägg dem i en skål. Täck med kallt vatten och låt stå i 18-24 timmar. 

2. Sila av vattnet och häll tigernötterna i en kraftfull mixer med ca 8 dl vatten, mixa på hög hastighet i 2 minuter.

3. Använd sedan mjölkpåse/saftsil för att sila av mjölken. Önskas en lite tjockare konsistens på drycken sila bara av hälften eller tre fjärdedelar och spara lite som du sen tillsätter den silade ”tigermjölken”. 

4. Tillsätt kaffet och söta eventuellt av med lite yaconsirap. Nötterna är naturligt söta så det behövs inte mycket tillsatt sötma, prova dig fram. 

5. Serveras väl kyld med isbitar. Toppa med några hela eller nymalda kaffebönor.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.