0



Raw tomat- och melonsoppa med hampafrön

Fräsch gazpachoinspirerad soppa med tomat och melon och en spännande touch av pepparmynta och långpeppar. Toppas av hampafrön och mandlar som ger fint tuggmotstånd.


4 portioner

Du behöver:
4 färska tomater
1 gurka
500 g vattenmelon eller mogen melon
2 dl vatten
8 torkade tomater
3 msk olivolja
2 msk citronjuice
2 msk näringsjäst, flakes
1 msk tomatpulver
1 msk paprikapulver, gärna sött
2 tsk pepparmintpulver eller Herbaveda basilika
1 tsk vitlökspulver, valfritt
pippalilångpepper och himalayasalt, finmalt, efter smak

Topping
1 dl skalade mandlar eller rostade vitlöksmandlar 
1-2 dl skalade hampafrön 

Gör såhär:

1. Skala melonen och skär i tärningar. Dela/klyfta tomaterna och gurkan. Lägg alla ingredienser utom hampafröna i en blender eller matberedare tillsammans med ett par deciliter vatten. Mixa till en lagom jämn konsistens.
2. Spä soppan med ytterligare vatten om du så önskar. Smaka av med salt och långpeppar. Samt eventuellt mer citronjuice och kryddor.
3. Servera med några matskedar hampafrön, skalade mandlar och kanske färsk örtkrydda som mynta eller basilika.


Tips!
Du kan självklart göra soppan med ekologiska burktomater av riktigt god kvalitet och även skippa melonen. Ta i så fall två burkar/förpackningar tomat. En kulen höst- eller vinterdag kan denna utsökta soppa intas uppvärmd till 42 grader eller mer. Om inte du äter strikt rawfood.

Hampafrön är ett riktigt superfood som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Dessutom är de rika på högvärdigt protein och till skillnad från sojabönor är hampafrön lättsmälta. Det är det enda ätbara fröet med gammalinolsyra (GLA). Proteinet i hampafrön är fullvärdigt, det innehåller alla tio essentiella aminosyror, vilket gör det överlägset andra växtbaserade proteinkällor. Det är också rikt på både vegetabiliskt omega-6 och omega-3 vilka är i ett optimalt förhållande på (3:1). Eftersom våra skalade hampafrön är råa behåller de sitt höga värde av näringsämnen. De är fantastiskt goda att även strö över sallader, blanda ner i smoothies eller använda i desserter. 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.