0

Vegansk sill med cashewmajonnäs

Jul, påsk eller midsommar. Sill är alltid rätt - oavsett årstid. Och självklart ska det vara veganskt sill till bords. Här har vi använt aubergine men det går lika bra med tofu eller annat veganskt alternativ.

 

Du behöver:
1 aubergine eller motsvarande mängd tofu i bitar
1 msk olivolja
1 knippe färsk dill
1-2 dl cashewmajonnäs eller annan valfri majonnäs
1 msk dijonsenap
1-2 tsk Bragg äppelcidervinäger
1 tsk stensalt med örter
1 tsk lökpulver, valfritt
salt och peppar, efter smak

Gör såhär:
1. Börja med att skiva auberginen på längden - cirka ½-1 cm-tjock. Stek skivorna gyllene i olja. Salta och peppra.
2. Låt svalna och skär i munsbitar. Det går också bra att rosta skivorna i ugn på 200 grader. Tar cirka 15 minuter. Vänd gärna efter halva tiden.
3. Finhacka dillen och blanda med övriga ingredienser i en skål. Vänd i aubergine eller tofun.
4. Sillen håller minst 4-5 dagar i kylen och kan med fördel göras i förväg.


Sju sorters sill!
Du kan smaksätta din sill på många olika vis. Här är sju fräscha förslag:
Äppelsill - tillsätt 1 tsk Tikka Curry Masala, 1 tsk gurkmeja och ½ dl äppelkuber. Lägg gärna kuberna i ljummet vatten en stund innan, så de blir mjuka.
Vitlökssill - tillsätt vitlökspulver efter smak och byt ut den färska dillen mot finhackad färsk gräslök. Eller ett par teskar kryddsmörtkrydda.
Tomatsill - tillsätt 1 tsk paprikapulver, sött och finhackade torkade tomater.
Citrusill - ersätt vinägern med citronjuice och zesten från en ½ citron eller en hel lime.
Ramslökssill - tillsätt ½ msk ramslök och en finhackad salladslök.
Skärgårdssill - tillsätt en nypa blötlagda och finstrimlade wakamealger och ½ msk kelppulver.
Gremolatasill - tillsätt 1 msk hackad persilja, citronzest, ½ tsk vitlökspulver och 1 tsk olivolja. Detta går antingen att mortla, finhacka eller mixa till en slät grön pasta som du sedan smaksätter med.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Din e-post kommer inte att bli publicerad.