
Liten groddskola
Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. Frön har naturligt en koncentrerad kraft för att överleva sin första fas i livet innan de är i stånd att utveckla egna rötter för att ta upp näring utifrån. För att ett frö ska börja gro behövs endast vatten. Håller man ett frö fuktigt kommer det aktiveras och börja gro. På 3 till 7 dagar beroende på sort kan man därefter skörda en grodd eller ett skott.
För att få till den perfekta grodden - följ våra tips!
- Rengör fröna genom att skölja dem i en sil.
- Blötlägg fröna för att aktivera dem. Olika groddar och bönor behöver olika blötläggningstid, vattenmängd och tid för att grodden ska titta fram. Även mängden solljus påverkar. Generellt behöver bönor blötläggas upp till 24 timmar. Medelstora och mindre groddar som rädisa, bockhornsklöver och alfalfa behöver mellan 6-12 timmar. Vissa groddar som chia och krasse behöver inte blötläggas alls då de bildar ett geleaktigt slem vid kontakt med vatten!
- Skölj eller "vattna" groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av helt. Hur ofta dina små groddar ska vattnas beror på frösort, temperatur, odlingsmaterial och syretillförsel. Innan fröna har fått en liten svans är de inte lika känsliga för övervattning. Så fram till dess att den lilla svansen tittar fram ska groddarna vara konstant blöta.
- Solljus eller inte? Solljus påverkar smaken på dina groddar, och generellt ger mer soljus grönare groddar med beskare smak, speciellt mungbönor och andra groddar med mindre smak.
- Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek! Låter du dina groddar växa för länge kommer näringen bli mindre koncentrerad och grodden bli mer fylld med vatten. Skördade groddar förvaras torrt i kylskåp i sluten förpackning.