.jpg)
Grön banan - en bra källa till resistent stärkelse!
Resistent stärkelse består av glukosmolekyler precis som stärkelse. Att det är resistent innebär att våra enzymer i tunntarmen som bryter ner maten inte kan spjälka denna molekyl, den åker helt enkelt vidare och blir prebiotika till bakterierna i tjocktarmen. Detta gör att resistent stärkelse inte ger någon direkt energi.
Resistent stärkelse finns naturligt i livsmedel men kan också skapas hemma i köket. Man kan skapa det genom att värma upp och sen kyla ner tillexempel kokt potatis eller kokt ris. Det som händer då är att bindningar i livsmedlet omformas så att vår tunntarm inte kan bryta ner det, det blir resistent stärkelse. Naturlig resistent stärkelse finns bland annat i rå potatis, gröna bananer, bönor, potatismjöl.
Fördelar: Resistent stärkelse kan förbättra tarmfloran rejält. Den bidrar även till ett stabilare blodsocker, stärker immunförsvaret och minskar risken för tjocktarmscancer. Och som grädde på moset håller den resistenta stärkelsen oss mätta länge vilket kan bidra till viktminskning.
Nackdelar: En nackdel kan vara förstoppning/trög i magen. Blir man hård i magen av att äta resistent stärkelse så kan det vara att man har en nedsatt tarmflora (slagit ut den med t.ex. antibiotika) eller att man är ovan vid mycket fibrer. Generellt så ger kostförändringar ofta förstoppning i början för att man måste ge kroppen tid för anpassning, börja addera lite resistent stärkelse till din kost regelbundet, trappa sedan upp det så magen hänger med.
Bananmjöl
Bananmjöl är ett spännande, och kanske lite ovanligt, mjöl som har en hel del positiva egenskaper. Bananmjöl görs av grön matbanan (ibland även kallad grön kokbanan) och man tar matbananen precis innan den mognat. Detta innebär att man får ett mjöl som innehåller mindre fruktos (fruktsocker) och en hel del resistent stärkelse (kan även kallas RS2).
Resistent stärkelse är en typ av prebiotika vilket är ”mat” för de goda tarmbakterierna i tjocktarmen. De goda tarmbakterierna minskar inflammationer i tarmen samt verkar stärkande för immunförsvaret.
Att detta mjöl dessutom innehåller lite mineraler i form av kalcium, magnesium och järn gör ju inte saken sämre. Ett bra och spännande mjöl helt enkelt.
Och bananmjöl är självklart helt naturligt 100% glutenfritt vilket gör att personer med någon form av glutenintolerans, -överkänslighet eller -allergi (celiaki eller sädesslagsallergi) också kan använda sig av detta mjöl!
Vad är Bananmjöl?
Mjölet är tillverkat av omogen matbanan (kokbanan). De skalas, hackas, torkas och mals för att bli till ett mjöl. Det går åt ca 8–10 kg matbanan för att få 1 kg bananmjöl. Texturen kan påminna lite om vetemjöl.
Ibland kan man även se, höra om, bananpulver. Detta kan vara samma sak som bananmjöl men avser vanligen ett pulver som gjorts av innersta kärnan på stammen av bananträdet. Bananpulver bör kunna användas på liknande sätt som det gjort på matbanan.
Ursprung
Grön matbanan har sitt ursprung i Afrika och Jamaica och historiskt användes det som ett billigare alternativ till vetemjöl. [1] Lite kul då det även idag används som ett alternativ till vetemjöl men nu kanske främst för att få ett glutenfritt mjöl.
Den odlas nu vanligen i Sydamerika, bland annat i länder som Peru, Ecuador och Colombia. Det är oftast från dessa länder Sverige importerar mjölet.
Smak
Smaken på bananmjöl är lite söt med en mild ton av banan, men när den tillagas i ett bakverk eller i en rätt kan smaken gå mot en lite ”jordig” ton.
Blodsocker
Trots att bananmjöl innehåller en hel del kolhydrater så har det en stor fördel för att förhindra en snabb blodsockerstegring och detta är resistent stärkelse. Detta tillsammans med att de skördas omogna gör att de har en förhållandevis låg andel fruktsocker.
Om man jämför med traditionellt spannmål (t.ex. vetemjöl) så reagerar blodsockret med att höjas ganska kraftigt av mjölbaserade produkter. Beroende på att mjölet bryts ner i kroppen och blir till glukos som går ut i blodet och höjer insulinnivåerna.
Men bananmjöl som innehåller en relativt hög andel resistent stärkelse (alltså en form av prebiotisk fiber) ger istället en flackare blodsockerkurva och man får alltså inte samma insuliutsöndring som med t.ex. ett bakverk innehållande vetemjöl.
Man skulle alltså kunna säga att den resistenta stärkelsen i bananmjölet kan reglera blodsockret och därmed även ge en fördel till personer med t.ex. diabetes typ 2. Det ger också en metabol fördel genom att vara en prebiotika vilken genom tjocktarmens goda bakterier omvandlas till nyttiga fettsyror så som smörsyra.
Det går faktiskt att byta ut vanligt vetemjöl i recept mot bananmjöl, MEN när man ersätter ett mjöl som innehåller gluten med ett glutenfritt alternativ så kommer degen och slutresultatet att bli annorlunda mot originalreceptet.
Det man behöver justera är primärt mängden mjöl. Vanligen kan (bör) man minska mängden bananmjöl med omkring 30% i förhållande till den i receptet angivna mängden. Detta beror på att bananmjölet innehåller mer stärkelse än ett vanligt vetemjöl.
Baka med bananmjöl
Bananmjöl passar till både matlagning och bakning. Man kan använda mjölet till bröd, kakor, pannkakor, paj, pizzabotten och även för att reda såser då det är stärkelserikt.