Reco Market
Innovativa livsmedel för bättre hälsa

0 artiklar 0 kr
Din varukorg är tom.

Fler bilder

Chiafrön Svarta EKO 500g

Översikt

RAW - EKO

Lagerstatus: Slut i lager

Ordinarie pris 135 kr

Specialpris: 68 kr

Jmf pris: 319 kr

Produktinformation

Chiafröet, det lilla supernyttiga fröet har tusenåriga traditioner bland indianer och odlas på höga höjder i Anderna. Chiafrön har en hög halt av omega-3, kostfiber, högkvalitativt protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Fröna består av gelébildande fibrer som ger en jämn blodsockernivå och binder upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten, vilket underlättar matsmältningen och förbättrar vätskebalansen.

Tillsatsen av chiafrön i den dagliga kosten medför en rad hälsosamma effekter. Det är ett tusenårigt livsmedel med unika egenskaper p g a dess näringssammansättning, stabilitet, funktionella egenskaper och tillskott av kostfibrer, antioxidanter, Omega-3-fettsyror, vattenbindade kolloider, vitamin B, mineraler och protein.

Omega-3 & lång hållbarhet

Chia som kosttillskott av Omega-3 hjälper att undvika utfiskning av havet samtidigt som man undviker de gifter och tungmetaller som ackumuleras i fisk och fiskprodukter. Chiafrön har en viktig fördel i jämförelse med linfrön och marina produkter eftersom den kan förvaras under år utan att smak, lukt eller näringssammansättningen förändras. Chiafrön har neutral smak och lukt, och är en stabil, naturlig och miljövänlig produkt.

Kostfiber & gelbildning

Chia toppar listorna när det kommer tll kostfiber -- de innehåller mer välgörande lösliga och olösliga kostfibrer än något annat livsmedel. Om man blandar en matsked chiafrön i ett glas med vatten och låter det stå 30 minuter så bildas en fast gel. Denna gel-bildning beror på de lösliga kostfibrer som finns i fröna. Samma gelbildning sker i magen när man äter chiafrön och innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker. Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. 

Utmärkt proteinkälla

Som proteinkälla, absorberas chiafrön lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t.ex. hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Som bindemedel istället för ägg

Ägg används vanligen i recept som ett bindemedel för att få något att hålla ihop. Chiafrön kan användas istället för ägg för att fylla samma funktion. 1 msk krossade chiafrön + 3 msk vatten ersätter då 1 ägg.

OBS! Eftersom vi håller på att ändra om till nya etiketter för samtliga rawfood-produkter så kan produktens etikett skilja sig i utseende från produktbilden.

Ingredienser: Ekologiska råtorkade svarta chiafrön (100%).

Ursprungsland: Argentina.

Förvaring: Förvaras torrt och svalt.

Använding:

● Strö över sallader, för extra näring och knaprighet.
● Används som äggersättning vid bakning.
● Använd krossade chiafrön som redning i soppor och såser istället för stärkelse.
● Blötlägg chiafrön över natten för en utsökt, tapioka-liknande pudding.
● Ersätt upp till 1/5 av mjölet vid bakning med krossade chiafrön.

Näringsvärde per 100 g:
Energivärde: 459 kcal,
Fett: 33 g,
- varav mättat fett: 3,5 g,
Kolhydrat: 2,3 g,
- varav sockerarter: 1,5 g,
Protein: 22 g,
Salt: 0,01 g.