Reco Market
Innovativa livsmedel för bättre hälsa

0 artiklar 0 kr
Din varukorg är tom.

Fler bilder

Gurkmeja EKO 500g

Översikt

RAW - EKO

Lagerstatus: I lager

Ordinarie pris 247 kr

Specialpris: 172 kr

Jmf pris: 410 kr

Produktinformation

Gurkmeja (Curcuma Longa L.) är en vanlig krydda med kraftfulla egenskaper, nästan magisk! Gurkmejan växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefärsväxterna och den del som man använder är roten. Det är gurkmejapulver som ger curryn dess gula färg samt den gula färgen i senap. Gurkmeja har använts i asiatiska kulturer, såsom indisk ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin i tusentals år. Det är känt för att vara bra för matsmältningen. Det innehåller också den kraftfulla antioxidanten kurkumin som har antiinflammatoriska egenskaper.

Gurkmejapulver kan smaka lite bittert i början, och det är viktigt att veta hur man använder det på rätt sätt. Den bittra smaken försvinner något när gurkmejapulvret steks i olja eller blandas med kokosmjölk eller annan vegetabilisk mjölk.

De verksamma beståndsdelarna är 3-5% curcuminoider samt 2-7% eterolja. Curcuminoiderna utgör ett gult pigment som i alkohollösning utgör ett mörkgult pigment och som blir rödbrun om man tillsätter något alkaliskt ämne. E100 kurkumin är en godkänd livsmedelstillsats. Curcuminoiderna löses bäst i olja eller alkohol men inte i vatten. Vid farmakologiska studier har curcuminoiderna visat sig ha lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon. Vid en inflammation ökar aminotransferaserna ASAT och ALAT i blodet. De här enzymerna återgår till sina normalvärden efter intag av kurkumin. Kurkumin förhindrar även leverskador av giftiga ämnen och verkar även antibakteriellt. Viss effekt på vissa cancertumörer har också inrapporterats och då vid laboratorieförsök. Kurkuminet och eteroljan stimulerar även gallproduktionen, gallflödet och magsaftproduktionen.

Ingredienser: Ekologisk gurkmeja råtorkad under 40°C.

Ursprungsland: Indien.

Förvaring: Förvaras torrt och svalt.

Beredning och dosering: Mald rot av gurkmeja ca 1-3 gram, 3 gram motsvarar 1 tsk, intas bäst tillsammans med en måltid 2-3 ggr om dagen och gärna blandad i maten. Dosen kan gradvis öka upp till 20 gram om dagen för att uppnå önskad effekt. Gör uppehåll efter en månad i några dagar och se om besvären kommer tillbaka och isåfall vid behov fortsätta ytterligare en månad.

Medicinsk användning: Gurkmeja används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler eller andra organ. t ex vid ledgångsreumatism, artros, lumbago (ont i korsryggen), kolecystit (inflammation i gallblåsan) med eller utan gallsten. Gurkmeja används även för att stimulera aptiten och produktionen av matsmältningssafter.

Näringsvärde per 100 g:
Energi: 354 kcal / 1482 kJ,
Fett: 10 g,
Kolhydrater: 65 g,
- varav fibrer: 21 g,
- varav sockerarter: 3,2 g,
Protein: 8 g,
Järn: 41,4 mg *295%,
Kalcium: 183 mg *23%,
Kalium: 2525 mg *126%,
Magnesium: 193 mg *51%,
Fosfor: 268 mg *38%,
Zink: 4,3 mg *43%,
Koppar: 0,6 mg *60%,
Mangan: 7,8 mg *390%,
Riboflavin (B2): 0,2 mg *14%,
Niacin (B3): 5,1 mg *32%,
Vitamin B6: 1,8 mg *129%,
Vitamin C: 25,9 mg *32%,
Vitamin E: 3,1 mg *26%,
Vitamin K: 13,4 mcg *18%.
* % av DRI (dagligt referensintag).