Chiafröet har tusenåriga traditioner bland indianer och odlas på höga höjder i Anderna. Fröna består av gelébildande fibrer och binder upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten. Chiafrön har neutral smak och lukt, och är en stabil, naturlig och miljövänlig produkt.
Kostfiber & gelbildning
Chia toppar listorna när det kommer tll kostfiber - de innehåller lösliga och olösliga kostfibrer. Om man blandar en matsked chiafrön i ett glas med vatten och låter det stå 30 minuter så bildas en fast gel. Denna gel-bildning beror på de lösliga kostfibrer som finns i fröna.
Som bindemedel istället för ägg
Ägg används vanligen i recept som ett bindemedel för att få något att hålla ihop. Chiafrön kan användas istället för ägg för att fylla samma funktion. 1 msk krossade chiafrön + 3 msk vatten ersätter då 1 ägg.
Användning:
● Strö över sallader, för extra näring och knaprighet. ● Använd som äggersättning vid bakning. ● Använd krossade chiafrön som redning i soppor och såser istället för stärkelse. ● Blötlägg chiafrön över natten för en utsökt, tapioka-liknande pudding. ● Ersätt upp till 1/5 av mjölet vid bakning med krossade chiafrön.