• Gratis frakt över 500kr.
  • Snabb leverans.

Varukorgen

Varukorgen är tom.

Hälsosamma egenskaper av kakao/choklad

kakao

Det centralamerikanska urfolket Aztekerna ansåg att kakaobönan var guds gåva till mänskligheten och genom tiderna har kakaon varit ett högt uppskattat livsmedel. Visste du att kakao är fullpackat med näring och innehåller ämnen som ökar välbefinnandet och gör dig lycklig?

Om kakaobönan

Kakao tillhör familjen malvaväxter och har sitt ursprung i tropiska Syd- och Centralamerika. Carl von Linné gav kakaoträdet det vetenskapliga namnet Theobroma cacao som betyder ungefär ”gudarnas föda” (theos = gud, broma = föda). Ordet kakao kommer från aztekernas ord för plantan, cacáua. Även ordet choklad härstammar från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl. Numera odlas kakao i ett bälte 10-20 grader norr och söder runt ekvatorn i ett område som kommit att kallas för kakaobältet som har perfekt klimat och växtförhållanden för kakaoträdet.

Kakaoträden kan bli upp till tio meter höga, men på plantagerna brukar de hållas nere till en passande plockhöjd. Trädet får en stor mängd blommor i färger från vitt, gult eller rosa som har egenheten att växa direkt på stammen eller grövre grenar. Av alla dessa blommor är det bara en liten del som pollineras och blir till frukt.

Från början är kakaofrukten grön och övergår sedan till att bli gul till koppar till orange till röd för att tillslut bli rödbrun. Utsidan på frukten består av ett hårt skal och innanför de hårda skalet ligger rader av 30-50 kakaobönor inbäddade i ett vitt och sött fruktkött. Det tar ungefär 6 månader för en kakaofrukt att bli mogen. Frukterna kan variera i form, storlek och väga allt från 200 gram till 1 kilo och är cirka 20-30 cm långa beroende på art och växtförhållanden. Kakaoplantan delas in i tre botaniska sorter: Criollo, Forastero och Trinitario.

De olika kakaobönorna

Criollo anses vara den bästa och mest exklusiva kakaobönan. Den har en fruktigare, mindre sträv och bitter smak än övriga kakaosorter. Den är dock väldigt känslig och svår att odla, vilket medfört att endast cirka 2 procent av världens kakaoproduktion kommer från denna böna.

Forastero är världens mest odlade kakaoböna och står för cirka 85-90 % av världsproduktionen. Plantan är mer motståndskraftig än Criollo och är därmed lättare att odla och ger större skördar. Det är en betydligt robustare böna och har inte samma fruktiga smak som Criollo utan är lite hårdare och beskare i smaken.

Trinitario är en hybrid, en korsning mellan Criollo och Forastero. Den har en mycket speciell karaktär, mjuk och fin smak. Korsningen råkade uppstå när Criollo-plantagerna på Trinadad drabbades av en orkan på 1700-talet. Därefter valde man att istället odla den mer motståndskraftiga kakaobönan Forastero. Växterna korsades med varandra och resultatet blev hybriden Trinitario

Skillnaden mellan rå kakao och bearbetad kakao

Det är stor skillnad mellan rå kakao (raw kakao) och bearbetad kakao (raffinerad) både när det gäller näringsinnehåll och kvalité. Rå kakao har inte upphettats över 42 grader, vilket innebär att näringen är bevarad. Bearbetat kakao har hettas upp flera gånger, vilket gör att mycket av den värdefulla näringen förstörts. Dessutom går bearbetad kakao igenom kemiska processer som avlägsnar bitterämnen för att smaken ska bli mjukare och mindre bitter, men dessa bitterämnen är hälsosamma växtnäringsämnen. Rå kakao har därmed en mer bitter smak och skarpare doft. Om du vill ta vara på allt det nyttiga som kakaon har att erbjuda så är det alltså den råa varianten som du vill ha. Det brukar framgå tydligt på förpackningen om kakaon är raw.

Näringsinnehållet av rå kakao

Rå kakao räknas som en riktig ”superfood” och innehåller en mängd hälsosamma näringsämnen och växtämnen. Man hittar generöst med vitaminer, mineraler/spårämnen, fettsyror och aminosyror. Kakao är även rikt på antioxidanter som flavonoider och polyfenoler och har ett högt ORAC-värde på runt hela 90 000. Det sätter rå kakao på topplistan av antioxidantrika livsmedel.

Bland mineralerna hittar man zink, fosfor, järn, kalcium och speciellt rik är kakao på kalium och magnesium. Man brukar säga att ett stark begär efter choklad kan vara ett tecken på magnesiumbrist. Rå kakao innehåller även vitaminer som A, C, E, B1, B2, B3, B5 och en lång rad aminosyror och då speciellt generöst av alanin, arginin, tyrosin, valin, fenylalanin och tryptofan. Kakao innehåller även en rad intressanta växtnäringsämnen.

Därför blir du lycklig av choklad!

Studier har visat att kakao innehåller en rad ämnen som kan påverka hjärnan och humöret positivt (1) (2). Bland annat aminosyran tryptofan som ökar hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin (1).

Aminosyran fenylalanin kan i kroppen ombildas till fenyletylamin som brukar kallas för ”kärlekshormonet”. Fenyletylamin stimulerar nervsystemet och utlöser endorfiner som ökar välbefinnandet och känslan av lycka (1).

Dessutom ökar frisättningen av noradrenalin som gör oss mer alerta och pigga och dopamin som stimulerar vårt belöningssystem, vilket ökar känslan av välbefinnande. Anandamid är ett annat verksamt ämne i rå kakao som bidrar med en rogivande känsla. Rå kakao är alltså ett fantastiskt livsmedel fullspäckat med näring och ämnen som får oss att må bra. Lite choklad eller kakao av bra kvalité kan helt enkelt bidra med mycket gott och sätta en guldkant på tillvaron.

Köp alla våra kakaoprodukter här!

 

Referenser:

(1)  The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. 2013 Feb 5. doi: 10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/

(2) The Health Benefits of Chocolate for Your Brain May Include Memory & Mood Improvement.https://universityhealthnews.com/daily/memory/2-chocolate-benefits-for-your-brain-improves-memory-and-mood/

Några kakaoprodukter!

Kakaonibs EKO 1 kg
BIGPACK
261,00 kr
Kakaosmör Raw EKO 500g
177,00 kr
Kakaopulver Raw 11% EKO 1kg
196,00 kr
Kakaobönor EKO 500g
104,00 kr