Antioxidanter
Antioxidanter - en skyddande sköld mot fria radikaler
Antioxidanter är ämnen som fungerar som kroppens försvar mot fria radikaler - instabila molekyler som kan orsaka skador på celler och vävnader. Det finns flera typer av antioxidanter, exempelvis vitamin C och zink som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress. Det finns en mängd olika livsmedel som innehåller antioxidanter, som exempelvis frukter och grönsaker. Bär som blåbär, hallon och jordgubbar samt gröna bladgrönsaker är utmärkta val. Nötter och frön är inte bara en god snacksalternativ, utan innehåller också antioxidanter. Mandlar, valnötter och chiafrön är exempel på alternativ som kan öka ditt intag av antioxidanter. Kanel, oregano och kryddnejlika är exempel på kryddor som inte bara ger smak åt dina rätter utan också ger dig en variation av antioxidanter.
Aroniabär och camu camu med innehåll av antioxidanter
Känner du att du vill inkludera mer antioxidanter, guidar vi dig genom några av våra återkommande favoriter. Aroniabär innehåller C-vitamin och fibrer, vilket gör dem till ett utmärkt val till din kost. Camu camu är en frukt som växer i Amazonas regnskogar och innehåller också C-vitamin. Genom att äta varierad kost och inkludera dessa råvaror som exempelvis aroniabär och camu camu i din kost kan du dra nytta av deras innehåll i din kost.