Maca är en ört som klassificeras som en adaptogen, vilket betyder att den ökar motståndskraften mot ett mycket brett spektrum av olika skadliga fysiska, kemiska eller biologiska faktorer, så kallade stressorer.
Maca är en väldigt näringstät födokälla som innehåller stora mängder vitaminer, enzymer, och alla essentiella aminosyror (som ofta är svårt att få i vegetarisk mat). Aminosyra-innehållet i den här växten ger ett innehåll på runt 14% upptagligt protein i genomsnitt. Maca har verkligen en imponerande uppsättning mineraler, speciellt noterbar är kalcium. De flesta äter idag en kost som har ett lägre mineralinnehåll än våra förfäders vildinsamlade örter. Macas höga mineralinnehåll kan hjälpa dig på traven med mineralerna, den är både god och angenäm. Inte nog med det, maca innehåller också spårämnen av det svårfunna vitamin B-12, inte tillräckligt för att täcka behovet, men ändå.
Det finns även många olika aktiva fytokemiska ämnen (växtkemikalier) i maca, till exempel de berömda macamiderna och macaenerna. Deras förmodade funktion har varit föremål för mycket forskning, speciellt dieten hos det inhemska folket i Peru. Ta gärna reda på fakta om dessa byggstenar själv, och dra dina egna slutsatser.
Ingredienser: Ekologiskt, råtorkat svart macapulver (100%).
Ursprungsland: Peru.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Användning: Blanda ner macapulver i smoothies, yoghurt eller gröt.
Dosering: 1 tsk upp till 1 msk per dag. Börja gradvis och öka dosen långsamt.
Rekommenderad dos bör ej överskridas. Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost. Förvaras torrt och utom räckhåll för barn.
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde:1401,6 kJ/ 335 kcal,
Fett: 4 g,
- varav mättat fett: 0 g,
Kolhydrat: 71 g,
- varav sockerarter: 32 g,
Protein: 14 g,
Salt: 0,1 g.