
Antioxidanter - de söta, de sura och de beska
De söta, de sura och de beska
Vi alla älskar frukter och bär, med dess alla vackra färger och breda variation av sensationella smakupplevelser. Naturen erbjuder oss en oändlig variation av frukter från hela vår planet. I norden är vi så lyckligt lottade att ha tillgång till så många olika former av färgglada och smakrika bär. Från de norra delarna av Sverige har vi de brandgula bären hjortron och till de södra havsklipporna av Skånes kuster har vi det syrliga havtornsbäret. Men det finns en sak som alla frukter och bär har gemensamt, de innehåller alla i olika mängder och koncentrationer av ämnet som vi kallar antioxidanter.
Vad är antioxidanter?
Vad är egentligen detta ämne vi kallar Antioxidanter och vad gör det för nytta i vår kropp? Antioxidanter är en samling av aktiva ämnen som alla håller samma syfte, att motverka oxidation i kroppen eller skydda oss från de onda fria radikalerna.
Hälsofördelarna med antioxidantrik mat är oändliga. En god idée är att se till att få en daglig dos av en bred variation av födoämnen rik på antioxidanter som frukter och bär. Men också andra födoämnen som alger, örter eller kosttillskott är bra sätt att förse kroppen med antioxidanter. Genom att motverka de fria radikalerna kan antioxidanterna stödja kroppen till att förhindra tecken på åldrande, stödja hjärnans och hjärtats hälsa och samt skydda kroppen allmänt mot sjukdomar. Antioxidanter kan stärka kroppens immunsystem, har kapaciteten att motverka inflammation och generellt bygga upp din hälsa och välmående.
Var finns antioxidanter?
Eftersom det är så viktigt att äta dessa antioxidanter, kan man ofta fråga sig var finner vi dessa och hur får vi i oss dessa genom kosten?
Det finns två huvudgrupper av antioxidanter. Det finns de som vi finner i kosten och sen skapas också antioxidanter av kroppen själv, alltså de endogena. När vi tänker på antioxidanter, tänker nog de flesta på de röda bären och färgglada frukterna. Men kanske glömmer vi bort alla andra källor. För nämligen är det så, att nämna någon så ska vi inte glömma bort det röda fullkornsriset eller den kraftfulla gröna téet Matcha.
Naturen visar oss ett klart tecken på var vi finner antioxidanterna, genom dess färgpaletter. Ett bär som är väldigt rik på antioxidanter är gojibär. Gojibär innehåller antioxidanter som kallas för karotenoider. Den fettlösliga antioxidanten betakaroten som ger moroten sin karaktäristiska orangea färg, ger gojibäret liknande färg. Det här kraftfulla bäret innehåller en mängd andra antioxidanter som ger den en helt annan färg. När vi äter betakarotener omvandlar kroppen detta till A-vitamin, en antioxidant som är inte minst väsentlig för en bra ögon hälsa.
ORAC-värden
När man talar om antioxidanter, talas det ofta om ORAC-värdet. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och det är ett mått på hur bra näringsämnen fångar upp fria radikaler. Ett sätt att mäta och rangordna olika födoämnen och deras antioxidantaktivitet. Så vill du få den maximala effekten av olika antioxidantrika mat kan man alltid kolla upp ORAC-värdet på maten.
Det lilla röda bäret som är fyllt med antioxidanter
Gojibär är ett av världens nyttigaste frukter. Det lilla röda-orangea bäret innehåller ofattbart mycket näringsämnen. Laddat med massor av antioxidanter, protein och polysackarider. Det sägs att gojibär innehåller ämnen som stödjer kroppen att producera mera tillväxthormoner, som i sin tur sägs ha en föryngrande påverkan på oss. Dessa små bär innehåller också ovanligt mycket av en ögon stärkande antioxidant som heter Zeaxantin.