Krasse är den populäraste bland microgreens, den är väldigt smakfull - med en trevlig pepprig smak som kan kombineras i sallader, dekorera smörgåsar eller användas i gröna smoothies... Krasse är ett väldigt lättodlat frö som kan groddas både i burk eller på en tallrik med bomullspads.
Smörgåskrasse som den egentligen heter tillhör samma familj som broccoli, kål, senap och rädisa mm. Fröna bör inte läggas i blöt eftersom ett gelliknande hölje bildas runt fröet när den blir våt precis som hos linfrö, psyllium och ruccola. Blötläggning kommer bara att resultera i geggiga frön.
Ingredienser: Krasse groddfrön* Lepidium sativum.
* Ekologiskt certifierad ingrediens.
Ursprungsland: Italien.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Groddning: Grodda på varm plats. Groddarna/skotten är klara efter 5-7 dygn. Häll lite vatten i groddtråget, ca. 1 cm. Så fröna i ett tunt lager. Spraya fröna minst 2 gånger per dag. Då rötterna har utvecklats behöver inte fröna duschas mer. Istället fylls vatten på i tråget till det når rötterna. Groddarna är färdiga på ca 7-10 dagar.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 113kJ/ 27kcal, fett 1,4g varav mättat fett 0g, kolhydrater 0,7g varav sockerarter 0,6g, protein 1,4g, salt 0g.