Svart råris kommer ifrån Thailand, som där kallas förbjudet ris, eftersom adeln i det gamla Kina inte tillät undersåtar att äta riset. Antioxidanten antocyanin skänker riset sin karakteristiska purpurlila färg.
Ingredienser: Råtorkat ekologiskt svart råris.
Ursprungsland: Thailand.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Tillredning: Koka upp ris och vatten i en kastrull. 2 dl ris till 4 dl vatten. Rör om ordentligt och lägg på ett lock. Låt riset svälla på mycket svag värme i ca 40–45 minuter. Salta mot slutet av koktiden. Om riset saltas för tidigt finns det risk att man inte får det riktigt mjukt.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 1493,7 kJ/357 kcal,
Fett: 1,6 g,
- varav mättat fett: 0 g,
Kolhydrater: 73 g,
- varav sockerarter: 0,7 g,
Fiber: 1,4 g,
Protein: 9,9 g,
Salt: 0 g.