Save The Food är ett varumärke skapat av Rawfoodshop. Det kom till då vi fick frågan att hjälpa våra leverantörer att vara mer hållbara och sälja ut deras överskott av råvaror. Produkten erbjuds därför till ett lägre och bättre pris än normalt. Det kan handla om överproduktion, felaktiga förpackningar, skönhetsfel, trender, utgående sortiment eller korta bäst föredatum. Produkten är helt ok och av god kvalité. Torra livsmedel har lång hållbarhet, oftast mycket längre än vad vi tror. Så rädda maten tillsammans med oss och bli en klimathjälte du också!
Gurkmeja (Curcuma Longa L.) är en vanlig krydda med kraftfulla, nästan magiska egenskaper! Gurkmeja växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefäraväxten och roten används. Det är gurkmejapulvret som ger curryn dess gula färg, samt färgen i senapen. Gurkmeja har använts i asiatiska kulturer, såsom indisk ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin, i tusentals år. Det är känt för att vara fördelaktigt för matsmältningen. Den innehåller också den kraftfulla antioxidanten curcumin, som har antiinflammatoriska egenskaper.
Gurkmejapulvret kan smaka bittert och det är viktigt att du vet hur du använder det på rätt sätt. En del av den bittra smaken försvinner när gurkmejapulvret steks i olja eller blandas med antingen kokosmjölk eller vegetabilisk mjölk.
De aktiva ingredienserna är 3-5% curcuminoider och 2-7% eterisk olja. Curcuminoiderna bildar ett gult pigment, som i alkohollösning bildar ett mörkgult pigment, och som blir rödbrunt om ett basiskt ämne tillsätts. Curcuminoiderna löser sig bäst i olja eller alkohol, men inte i vatten.