Linfrö är fröet från växten lin (Linum usitatissimum). På grund av sin höga halt kostfiber och Omega-3-fettsyror används det bland annat i müsli och bakning. Eftersom linfrön inte innehåller några kolhydrater som kroppen kan ta upp så passar de utmärkt som en del av en kolhydratsreducerad kosthållning. Jämfört med chiafrön, solrosfrön och liknande alternativ så innehåller linfrön mer fibrer och mindre kolhydrater. Men en stor fördel med linfrön är också dess låga pris och det faktum att man inte behöver äta särskilt mycket av det för att nyttja dess hälsofördelar.
Hela eller krossade linfrön
Hela linfrön är bäst för att komma åt fiberinnehållet och för att stödja en effektiv matsmältning. Krossade linfrön är en bra källa till omega-3-fettsyror och fytonäringsämnen som ger ett cellulärt skydd och är inflammationshämmande. Du kan krossa linfrön i exempelvis en kaffekvarn eller köpa vårt färdiga linfrömjöl.
Som bindemedel istället för ägg
Ägg används vanligen i recept som ett bindemedel för att få något att hålla ihop. Linfrön kan användas istället för ägg för att fylla samma funktion. 1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten ersätter då 1 ägg.