Alla inlägg

Fröknäcke med tranbär och julkryddor - ett krispigt inslag på årets julbord

Fröknäcke med tranbär och julkryddor - ett krispigt inslag på årets julbord

Vintertid och jul är synonymt med härliga dofter och smaker. Vad sägs om att addera en ekologisk touch till ditt julbord i form av fröknäcke med tranbär och julkryddor? Dessa krispiga läckerheter är enkla att baka och inte bara nyttiga, utan även fyllda med vintersmaker. Läs mer i vår artikel, där vi ger dig en inblick i fröknäckets historia och dess koppling till jultraditioner.

Fröknäcke - med historia långt tillbaka i det nordiska köket

Fröknäcke är mer än bara ett krispigt tillägg till ostbrickan. Dess historia sträcker sig långt tillbaka och har sina rötter i det nordiska köket. Ursprungligen skapades fröknäcke som ett näringsrikt alternativ under vintermånaderna, då tillgängligheten till färskvaror var begränsad. Med en bas av pumpafrön, solroskärnor, teffmjöl och en mängd andra näringsrika ingredienser blev det snabbt en favorit på julborden.

Som krispigt tilltugg till julbordet är fröknäcke en återkommande favorit

Julen är en tid för gemenskap och traditioner, och fröknäcke har smugit sig in som en återkommande favorit i dessa festligheter. Det krispiga, smakrika knäckebrödet passar perfekt till julbordet och är ett fantastiskt komplement till traditionella rätter. Fröknäcke är inte bara enkelt att göra utan också ett hälsosamt inslag i julfirandet, med sina antioxidantrika tranbär och näringsrika fröer.

Så bakar du dina egna fröknäcken med tranbär och julkryddor

Nu när vi har tagit en resa genom historien och kopplingen till jultraditioner, låt oss skapa lite magi i köket med ett recept på fröknäcke med tranbär och julkryddor.

Recept - Fröknäcke med tranbär och julkryddor

Ingredienser

2 dl pumpafrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl teffmjöl, mörkt
1 dl tranbär torkade
0,75 dl ljusa och mörka sesamfrön, blandat
0,25 dl psylliumfrön
0,5 dl chiafrön
1 msk psylliumhusk
0,5 tsk salt
0,5 dl hackade pekannötter
0,5 dl olivolja
2 tsk pepparkakskrydda
2 dl hett vatten

Gör så här

  1. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt olja och hett vatten och blanda väl.
  3. Bre ut degen på bakplåtspapper och skär degen i rutor.
  4. Strö över havssalt och grädda i mitten av ugnen på 150 grader i 45 minuter.

Tips: Vill du istället baka frökex? Rulla degen till en rulle, låt vila i kylskåp och skiva tunna kex. Strö sedan över havssaltet och grädda på samma tid och temperatur som knäcket. Kom ihåg att hålla ett öga på ugnen så att kexen får en fin, jämn färg.

Ge ditt julbord en ekologisk och hälsosam touch med dessa fröknäcke med tranbär och julkryddor. Fröknäcket är enkelt att baka och fulla av vintersmak, och kommer därför att bli en favorit hos både stora och små. Skapa lite julmagi i ditt kök och låt fröknäcket bli stjärnan på din festliga meny i år!

Köp ingredienser till Fröknäcke med tranbär och julkryddor!

Pumpakärnor EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 90 SEK 129
KÖP NU
Solroskärnor EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 46 SEK 66
KÖP NU
Tranbär EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 111 SEK 159
KÖP NU
Sesamfrön oskalade EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 60 SEK 86
KÖP NU
Sesamfrön Svarta EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 60 SEK 86
KÖP NU
Psyllium Fröskal EKO 250g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 92 SEK 132
KÖP NU
Psyllium Frön EKO 300g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 53 SEK 76
KÖP NU
Chiafrön Svarta EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 83 SEK 119
KÖP NU
Pepparkakskrydda EKO 100g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 77 SEK 110
KÖP NU
Olivolja kallpressad EKO 500ml
20%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 159 SEK 199
KÖP NU
Pekannötter Premium RAW EKO 250g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 125 SEK 179
KÖP NU
Teffmjöl Mörkt EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 63 SEK 90
Logga in
Har du kommit rätt?