Pintobönor är en variant av kidneybönor (röda bönor), tillhörande släkte ärtväxter. De finns i olika storlekar och är ljust beigebruna med mörkbrunt fläckmönster. När bönorna kokas försvinner dock mönstret och bönorna blir brunrosa. Pintobönor är tillredda lätt möliga, med mild nötsmak. Passar bäst i varma rätter t.ex. grytor, gratänger, moussaka och i texmexmat. Kokta bönor kan även marineras t.ex. i lite avokadoolja, äppelvinäger med salt och peppar. Fungerar då som tilltugg eller som tillbehör till mat.
Pinto bönor är rika på protein, järn, magnesium och kostfibrer.
Ingredienser: Råtorkade pintobönor*.
* Ekologiskt certifierad ingrediens.
Ursprungsland: Kina.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Tillredning: Blötlägg i 10 h innan tillagning. Koktid: 60 min.
Näringsvärde per 100g:
Energi 1452kJ/ 347kcal, fett 1,23g varav mättat fett 0,24g, kolhydrater 47,05g varav sockerarter 2,11g, fiber 15,5g, protein 21,4g, salt 0g.