Lila majsmjöl används av befolkningen i Anderna där de gör en uppfriskande drink av detta mjöl som kallas chicha morada. Denna drink anses numera vara en superdrink på grund av sitt höga innehåll av fenoler och antocyaniner. Fenoler är känt för att vara bioaktivt och funktionellt. Forskning visar att grödor med högt innehåll av fenoler och antocyaniner är starka antioxidanter. Antocyaniner är typer av komplexa flavonoider som producerar blå, lila och röda färger. Lila majs innehåller starkare antioxidanter och antiradikala kinetiker än blåbär och högre eller lika hög halt antocyaniner och fenoler som blåbär. Pulvret innehåller 6% antocyaniner i koncentrerad form.
Det finns väldigt få lila ätbara plantor i växtriket så denna produkt är perfekt för den som exempelvis följer rainbow dieten. Denna produkt utvinns genom att de lila majskornen mals ner till pulver. Pulvret passar utmärkt som ersättning för vete och andra mjölsorter. Ersätt 2/3 mjöl med 1/3 lila majsmjöl. Den passar också bra i rå choklad, rå bröd och linfrö kex.
Lila majs ger inga kända biverkningar. Det finns inte heller några kända effekter på dess inverkan i samband med medicinering. Var uppmärksam på din egen kropps reaktioner. Om du är tveksam och tar mediciner ska du kontakta din läkare. Glutenfri.
Ingredienser: 100% ekologiskt råtorkat violett majsmjöl under 40°C.
Ursprungsland: Peru.
Förvaring: Torrt och svalt.
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 1569 kJ/375 kcal,
Fett: 1 g,
- varav mättat fett: 0 g,
Kolhydrat: 83 g,
- varav sockerarter: 1,4 g,
Protein: 6 g,
Salt: 0,05 g.