Amaranth är passande att använda som bas i en mängd maträtter. Bland annat kan det användas i biffar, grytor, röror samt som topping i soppor, sallader och gröt. Det är lätt för magen att smälta, är rikt på protein samt har en smak som är mild och lätt nötig.
Amaranth har odlats i många olika kulturer i tusentals år. Det har traditionellt använts av indianer i både Central- och Nordamerika som en överlevnadsmat. Örten växer bra i de flesta klimat och kräver bara en liten mängd vatten. Amarant räknas som ett pseudosädesslag och tillhör inte gräsfamiljen men dess frön är strukturellt lika de äkta sädesslagens frön.
Ingredienser: Amarant*.
* Ekologiskt certifierad ingrediens.
Ursprungsland: Indien.
Förvaring: Förvaras torrt och svalt.
Tillredning: Häll amaranthfröna i rikligt med kokande vatten. Låt sjuda under lock i ca. 15-20 minuter tills det är mjukt. Låt sedan rinna av och skölj under kallt vatten.
Näringsvärde per 100g:
Energi: 1564,8kJ/374kcal, Fett 6,5g varav mättat fett 1,7g, kolhydrater 51g varav sockerater 1,7g, protein 14,5g, salt 0,05g.