
Saffranskryddad rawgröt
Ingen jul utan saffran! Den här julmorgonupplevelsen är en kall gröt med juliga kryddor som räcker hela julen.
Havregryn blötläggs i saffran, kryddor, mjölk och apelsinjuice över natten till en gyllengul, krämig och jättegod gröt. Fördela gröten i burkar med lock och du har frukosten färdig för mellandagrna också.
Ingredienser:
200g havregryn
2 msk chiafrön
2,5 dl pressad apelsinjuice
5 dl havremjölk eller valfri mjölj
0,5 g saffran
1 tsk malen ceylon kanel
1 tsk malen kardemumma
1 nypa himalaya salt
4 msk russin
Till servering:
1 dl växtbaserad yoghurt
Blåbär, jordgubbar, blandade nötter
Ingredienser:
200g havregryn
2 msk chiafrön
2,5 dl pressad apelsinjuice
5 dl havremjölk eller valfri mjölj
0,5 g saffran
1 tsk malen ceylon kanel
1 tsk malen kardemumma
1 nypa himalaya salt
4 msk russin
Till servering:
1 dl växtbaserad yoghurt
Blåbär, jordgubbar, blandade nötter
- Blanda havregryn och chiafrön i en bunke.
- Vispa mjölk, juice, saffran, kanel, kardemumma och salt.
- Häll blandningen över havregrynen och chiafröna.
- Tillsätt russin och rör om.
- Fördela i 4 mellanstora burkar.
- Täck med lock och ställ i kylen över natten eller under ett par dygn.
- Toppa eller häll först i botten en klick yoghurt och strö på färska bär och nötter innan servering.
- Pudra på lite kanel.