
Shirataki - nudlarna utan kolhydrater
Vad är shiratakinudlar?
Shirataki nudlar är långa, vita nudlar som består av en typ av stärkelse från rötterna av konjacväxten, som kallas glucomannan. I matsmältningssystemet fungerar glukomannan som en kostfiber, vilket innebär att kroppen inte bryter ner den för att använda som energi. Detta gör shiratakinudlar mycket fattiga på kalorier och kolhydrater. Andra namn för dessa nudlar inkluderar "konjacnudlar" eller "mirakelnudlar."
Passar många dieter
Shirataki-nudlar är mycket populära i det japanska köket. Men har tack vare sina speciella näringsegenskaper och sin mångsidighet blivit mycket populära i andra delar av världen, särskilt hos de som följer låg-kolhydratdieter. Shirataki är även fria från vete, gluten och ägg och passar därför många andra typer av dieter som den glutenintolerante och veganen.
Lågt glykemiskt index
Shirataki-nudlar har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att de inte orsakar en topp i blodsockernivån efter att man ätit dem. Detta kan göra dem till de som kan behöva begränsa sitt kolhydratintag.
För den som vill reglera sin vikt.
Shirataki-nudlarna kan även medverka till att öka din mättnadskänsla om du försöker gå ner i vikt. De är bra på att ta upp andra smaker som te x soja och du kan därför äta dem i många olika variationer av recept utan att tröttna.
Mata nyttiga bakterier
Glukomannanfibern i shirataki kan även fungera som ett prebiotikum. Prebiotika är ämnen som matar nyttiga bakterier i tjocktarmen.