Alla inlägg

Förhöj julkänslan på lilla julafton med Panforte

Förhöj julkänslan på lilla julafton med Panforte

Innan du sätter dig framför den sprakande brasan, slår in de sista julklapparna och njuter av julstämningen på lilla julafton, låt oss berätta om Panforte. Den här italienska julkakan är en riktig läckerhet - en smakrik delikatess fylld med torkad frukt, nötter och choklad. Låt in denna läckra tradition få en plats på ditt julbord - för att ge den en extra twist, kombinerar vi smakerna av kardemumma och apelsin.

Historien bakom Panforte - en kulinarisk smakresa genom generationer

För att förstå panforte, måste vi resa tillbaka i tiden. Ursprungligen härstammar detta italienska mästerverk från staden Siena i regionen Toscana. Historiskt sett är panforte en skatt av nötter, torkad frukt och kryddor, som en gåva till gudarna vid speciella tillfällen.

Panforte har en nära koppling till jultraditioner, då familjer samlas för att förbereda sig för det stora julfirandet. Med en aromatisk doft och smakrik konsistens gör det Panforte till ett måste på julbordet.

Upplev en smaksensation av kardemumma och apelsin i årets Panforte

Inget julbord är komplett utan sötsaker som smälter i munnen och skapar en extra guldkant på denna glittrande högtid. Traditionellt kryddas panforte med julens kryddor, men vi tar det ett steg längre genom att kombinera den förföriska doften av kardemumma med den friska citrusnoten från apelsin.

Resultatet blir en härlig, seg kaka, nästan som kola, med smakupplevelser som för dig till ett vinterklätt, italienskt landskap. Varför inte höja julstämningen ytterligare i år och baka din egna Panforte på “lilla julafton”? 

Recept - Panforte

Ingredienser

125 g mandel
125 g hasselnötter
1 dl teffmjöl
150 g torkade fikon, grovt hackade
Zest från 1 apelsin
½ tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm himalayasalt
¾ dl agavesirap
1 dl dadelsocker eller kokossocker
100 g mörk choklad
1 msk kakaopulver

Gör så här

  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna och skrubba bort löst skal.
  2. Hacka fikonen och blanda med nötter, teffmjöl, apelsinzest, kardemumma och salt.
  3. Värm sirap och socker i en kastrull tills sockret smälter.
  4. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter.
  5. Häll chokladsmeten över de torra ingredienserna och blanda väl.
  6. Fördela smeten i en springform med bakplåtspapper.
  7. Platta till toppen med fuktade händer.
  8. Baka i 175 grader i 18 minuter.
  9. Svalna och dra bort bakplåtspappret.
  10. Pudra med kakaopulver, skär i skivor och njut av den italienska smakerna i jul.

Ge dig själv och dina nära en smakresa till Italien på lilla julafton med detta underbara recept på Panforte. Må den föra med sig dofterna och smakerna av en genuin italiensk tradition till ditt julbord “dagen före doppardagen”!

Hitta ingredienserna till Panforte!

Hasselnötter Premium RAW EKO 1kg
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 239 SEK 342
KÖP NU
Fikon EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 102 SEK 145
KÖP NU
Kardemumma kärnor EKO 50g
50%
Kort datum
Herbaveda
Bäst före:
SEK 72 SEK 144
KÖP NU
Agave Sirap Ljus EKO 500ml
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före: 2024-08-27
SEK 97 SEK 139
KÖP NU
Agave Sirap Mörk EKO 500ml
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 83 SEK 118
KÖP NU
Dadelsocker EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 84 SEK 120
KÖP NU
Kokossocker EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 69 SEK 98
KÖP NU
Chokladknappar från Peru 70% EKO 100g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 55 SEK 79
KÖP NU
Kakaopulver 21% EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 76 SEK 109
KÖP NU
Mandel Premium RAW 1kg
40%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 150 SEK 250
Teffmjöl Ljust EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 63 SEK 90
Teffmjöl Mörkt EKO 500g
30%
Kort datum
Rawfoodshop
Bäst före:
SEK 63 SEK 90
Logga in
Har du kommit rätt?