
Black Bean Kladdkaka
230 g svarta bönor, avrunna*
150 g färska dadlar, urkärnade
1 dl kikärtsspad
3 msk kokosolja, flytande
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 tsk vaniljpulver
Till formen
Kokosolja
Kokosflingor
Till servering
Kakao att pudra över
Grädde av valfri sort
Färska bär
*Torkade svarta bönor måste blötläggas och kokas innan användning.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa samman med dadlarna till en slät kräm.
3. Tillsätt kokosolja, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver. Blanda väl.
4. Vispa kikärtsspadet med elvisp till ett vitt och fast skum. Vänd sedan ner det i bönblandningen med en slickepott. Blanda noga till en smet.
5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en liten form med löstagbar kant. Smörj formen med kokosolja och ”bröa” med kokosflingor.
6. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Den ska ha torkat till på ytan men fortfarande vara lös i mitten. Låt kakan kallna. Pudra eventuellt över kakao.
7. Servera kladdkakan väl kyld med vispad grädde och färska bär.