.jpg)
Vegansk sill till midsommar, jul & påsk!
Du behöver:
1 aubergine eller motsvarande mängd tofu i bitar
1 msk olivolja
1 knippe färsk dill
1-2 dl cashewmajonnäs eller annan valfri majonnäs
1 msk dijonsenap
1-2 tsk Bragg äppelcidervinäger
1 tsk stensalt med örter
1 tsk lökpulver, valfritt
salt och peppar, efter smak
Gör såhär:
- Börja med att skiva auberginen på längden - cirka ½-1 cm-tjock. Stek skivorna gyllene i olja. Salta och peppra.
- Låt svalna och skär i munsbitar. Det går också bra att rosta skivorna i ugn på 200 grader. Tar cirka 15 minuter. Vänd gärna efter halva tiden.
- Finhacka dillen och blanda med övriga ingredienser i en skål. Vänd i aubergine eller tofun.
- Sillen håller minst 4-5 dagar i kylen och kan med fördel göras i förväg.
Sju sorters sill!
Du kan smaksätta din sill på många olika vis. Här är sju fräscha förslag:
Äppelsill - tillsätt 1 tsk Tikka Curry Masala, 1 tsk gurkmeja och ½ dl äppelkuber. Lägg gärna kuberna i ljummet vatten en stund innan, så de blir mjuka.
Vitlökssill - tillsätt vitlökspulver efter smak och byt ut den färska dillen mot finhackad färsk gräslök. Eller ett par teskar kryddsmörtkrydda.
Tomatsill - tillsätt 1 tsk paprikapulver, sött och finhackade torkade tomater.
Citrusill - ersätt vinägern med citronjuice och zesten från en ½ citron eller en hel lime.
Ramslökssill - tillsätt ½ msk ramslök och en finhackad salladslök.
Skärgårdssill - tillsätt en nypa blötlagda och finstrimlade wakamealger och ½ msk kelppulver.
Gremolatasill - tillsätt 1 msk hackad persilja, citronzest, ½ tsk vitlökspulver och 1 tsk olivolja. Detta går antingen att mortla, finhacka eller mixa till en slät grön pasta som du sedan smaksätter med.
Äppelcidervinäger EKO 500ml
Cashewnötter Delade RAW EKO 1kg
Cashewnötter Delade Premium RAW 1kg
Curry EKO 100g
Ramslök EKO 50g
Äpplekuber EKO 100g
Olivolja kallpressad EKO 1000ml
Olivolja kallpressad EKO 500ml
Paprikapulver Sött EKO 50g
Vitlökspulver EKO 50g
Svartpeppar Hel EKO 50g
Svartpeppar Mald EKO 100g
Svartpeppar Mald EKO 50g
Paprikapulver Stark EKO 50g
Kommentarer