Recept & Inspiration

Vad innebär egentligen rawfood?

Vad innebär egentligen rawfood?

Rawfood är en kosthållning som betonar intag av färsk, oförändrad och obehandlad mat. Maten innehåller höga nivåer av näringsämnen, enzymer och antioxidanter. Genom att undvika bearbetad mat och upphettning över 48 grader bevaras matens näringsämnen. Populära rawfood rätter inkluderar sallader, smoothies, råa desserter och nötostar.

Vad är egentligen rawfood?

Rawfood är en kosthållning där man äter råa, oförädlade och ofta ekologiska livsmedel. Tanken bakom rawfood är att värmebehandling av maten över 42-48 grader Celsius förstör en del av dess enzymer, vitaminer och näringsämnen, och att en kost som är rik på råa och naturliga livsmedel kan ge bättre hälsa och energi.

Inom rawfood ingår ofta grönsaker, frukt, nötter, frön, baljväxter och groddar, samt olika superfoods som t.ex. spirulina, chlorella, rå kakao och gojibär. Många rawfood-recept innehåller också ingredienser som kokosolja, avokado, torkad frukt och rawfood-sötningsmedel som agave, dadlar eller honung.

Det finns många varianter av rawfood-kosthållningen, och vissa personer kan välja att äta 100% råkost medan andra väljer att inkludera vissa tillagade livsmedel, t.ex. kokt quinoa eller ångade grönsaker.

Vad är nyttigt med rawfood? 

Rawfood är nyttigt på grund av att det innehåller en hög andel av naturliga näringsämnen och enzymer som kan förstöras vid höga temperaturer. En stor del av de fördelaktiga näringsämnena i grönsaker, frukt, nötter och frön kan gå förlorade vid tillagning av mat, särskilt vid upphettning över 118 grader Fahrenheit (48 grader Celsius), vilket kan orsaka förlust av enzymer och vitaminer.

Genom att äta rå mat eller mat som tillagas vid låga temperaturer kan man dra nytta av alla de näringsämnen som finns naturligt i livsmedlen. Rawfood är ofta rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler som kan ge en mängd hälsofördelar, inklusive ökad energi, förbättrad matsmältning och en stärkt immunförsvar.

Rawfood kan också vara fördelaktigt för personer med vissa hälsoproblem, eftersom det kan minska inflammation i kroppen och förbättra blodsockerkontrollen. Men det är viktigt att notera att vissa livsmedel, särskilt nötter och frön, kan innehålla höga nivåer av kalorier och fett, så det är viktigt att balansera en rawfood-diet med en måttlig konsumtion av näringsrika livsmedel.

Här är några vanliga rawfood recept:

  1. Grönsakssallad: Riv morötter och rödbetor i en skål. Tillsätt strimlad grönkål och hackade nötter. Dressa med en dressing gjord av olivolja, citronjuice och örter.

  2. Smoothie: Blanda en banan, färska bär och bladgrönsaker i en mixer. Tillsätt vatten eller kokosvatten och mixa tills det blir en slät konsistens.

  3. Rawfood chokladbollar: Blanda dadlar, nötter, kakao och en nypa havssalt i en mixer. Forma till små bollar och rulla i kokosflingor.

  4. Grönsakswraps: Fyll salladsblad med hackade grönsaker som gurka, paprika, avokado och spenat. Toppa med en dressing gjord av tahini, citronjuice och kryddor.

  5. Zucchinipasta: Använd en spiralizer eller mandolin för att skiva zucchini till långa, tunna strimlor. Blanda med en rawfood tomatsås gjord av hackade tomater, vitlök, örter och olivolja.

Dessa recept är bara några exempel på vad du kan göra med rawfood, och det finns många fler alternativ där ute att utforska.

Populära rawfood recept!

Vad innebär egentligen rawfood?

Vad innebär egentligen rawfood?

Rawfood är en kosthållning som betonar intag av färsk, oförändrad och obehandlad mat. Maten innehåller höga nivåer av näringsämnen, enzymer och antioxidanter. Genom att undvika bearbetad mat och upphettning över 48 grader bevaras matens näringsämnen. Populära rawfood rätter inkluderar sallader, smoothies, råa desserter och nötostar.
Chiapudding i tre färger

Chiapudding i tre färger

Här är en variant av festlig chiapudding i tre färger - blått, vitt och rött. Kul, enkel men ack, så god! Prova någon av våra goda och färgglada fruktpulver tillsammans med chiafrön.
Vad är frystorkad frukt?

Vad är frystorkad frukt?

Frystorkning av frukt behåller näringsvärdet samtidigt som det förlänger hållbarheten - smart & gott!
Raw Chokladbark med frukt & nötter

Raw Chokladbark med frukt & nötter

Visste du att kakaoträdet egentligen heter Theobroma cacao och att det döptes av Carl von Linné? Namnet betyder faktiskt “gudarnas föda”, vilket är förståeligt då kakao är så gott!
Raw pepparkaksbollar

Raw pepparkaksbollar

Det allra godaste med pepparkakor är ju att få äta av pepparkaksdegen! De här bollarna smakar just så gott som pepparkaksdeg men med lite snällare ingredienser för kroppen. Så även om du skulle äta upp alla själv slipper du förhoppningsvis att få ont i magen!
Saffranskryddad rawgröt

Saffranskryddad rawgröt

Ingen jul utan saffran! Den här julmorgonupplevelsen är en kall gröt med juliga kryddor som räcker hela julen.
Raw Saffranstårta

Raw Saffranstårta

Baka en raw cheeescake med smak av saffran till jul. Härlig gul färg med dekoration av gröna pistagenötter och frystorkade jordgubbar.
Pepparkaksgranar/trekanter med topping

Pepparkaksgranar/trekanter med topping

På ett enkelt sätt kan du forma små granar eller trekanter som du sen kan dekorera med glasyr, grädde, apelsinskal och små stjärnor. Låt fantasin flöda!
Rawfoodbollar med Gurkmeja & Ingefära

Rawfoodbollar med Gurkmeja & Ingefära

Rawfoodbollar maxade med nyttigheter och godsaker som gurkmeja, ingefära, citronskal, dadlar och mycket mer! Så goda att servera till en kopp te och funkar utmärkt att ta med på höstens utflykter såväl som lite nyttigare fika på lördagseftermiddagen.
Logga in
Har du kommit rätt?