
Nötsmör - vilken är din favorit?
Nötsmör - vilken är din favorit?
Jordnötsmör är sedan länge känt som "smörernas smör" för sin fina krämighet och höga näringsinnehåll. Men nu har jordnötssmöret fått konkurrens. Från mandelsmör till cashewsmör till tahini (en smörig pasta gjord av malda sesamfrön), alla serverar den rika krämigheten jordnötssmöret - men var och en kommer med sin egen unika smak, konsistens och näringsinnehåll.
De flesta nötsmör har en bra mängd fibrer och hjärthälsosamma fetter, både enkel- och fleromättade fetter, som tenderar att hjälpa till att sänka kolesterolet. Nötter är bland de livsmedel som erbjuder just hälsosamt fett. Men vissa sorter är högre i protein eller kolhydrater än andra. Och de olika alternativen erbjuder lösningar för personer med matallergier eller känslighet. Var bara noga med att undvika sorter med onödiga kalorier och tillsatt socker! Du vill inte omedvetet äta en efterrätt i förklädnad!
Mandelsmör
Mandelsmör är ett bra alternativ till jordnötssmör. Den har samma krämiga konsistens, samtidigt som den innehåller cirka 2 gram (g) mer enkelomättat fett per portion. Se bara till att det är ekologiskt - och endast innehåller en ingrediens - Mandel!
Valnötssmör
Valnötter är särskilt höga i omega-3-fettsyror, som är avgörande för vårt hjärtas hälsa. Även om valnötssmör är något lägre i proteinhalt och något högre i fett än vissa andra nötsmör, är det ett utmärkt val just pga. den egenskapen. Dessutom innehåller valnötter mer antioxidanter än andra nötter, inklusive mandlar och jordnötter. Antioxidanter hjälper din kropp att bekämpa fria radikaler, som leder till cellskador och sjukdomar.
Cashewnötssmör
Cashewnötssmör utgör ett hälsosamt mellanmål tack vare de bra fetterna som de innehåller. Dessutom innehåller cashewnötter rikligt med järn och zink. Om du känner för att göra ditt eget hemmagjorda smör så är cashewnöten mycket enkel att mixa till smör i en matberedare eller mixer.
Tahini
Tahini är en typ av smör som görs på malda sesamfrön. Den svarta tahinin är gjord på svarta sesamfrön. Tahini innehåller inget naturligt socker vilket gör den något mer smakrik än andra nötpålägg. Den komplexa smaken gör den även till ett krämigt tillskott i såser, dressingar och dippor - och en av nyckelingredienserna i det traditionella hummusreceptet. Många använder även tahini som pålägg på bröd istället för te x. jordnötssmör - tack vare sitt höga proteininnehåll. Testa med sylt! OBS - tänk på att allergi för sesamfrön kan vara vanligt om du är allergisk mot te x. jordnötter.
Rostat eller Raw?
Rostade nötsmör är, som namnet antyder, gjorda på rostade nötter. Rostade nötter behandlas med värme för att få fram en rostad smak. Rå/raw nötsmör tillverkas av nötter som inte har värmts upp.