
Vad är frystorkad frukt?
Vad är frystorkning?
Frystorkning av frukt och bär bevarar frukten precis som de är, minus vätskan. "Frystorkning är den mest skonsamma konserveringsteknik som finns och den innebär att frukten kyls ned till mellan -5 och -50 grader. När frukten är fryst sänks trycket vilket gör att det frysta vattnet ångas bort". Denna process ger frukten ett krispigt slags skal och förlänger fruktens hållbarhet utan att tillsätta konserveringsmedel. Samtidigt behåller frukten också det mesta av sitt socker så frukten smakar precis så gott som den gjorde innan frysningen. Frystorkad frukt kan användas på samma sätt som du skulle använda soltorkad och råtorkad frukt.
Några snabba fakta
Vanligaste användningsområden: I bakverk, snacks, smoothies, som topping, blandas i granola/musli.
Vad passar att frystorkas? Bra produktalternativ för frystorkning är jordgubbar, persikor, bananer, ananas, vindruvor, björnbär, hallon, äpplen, blåbär och drakfrukt.
Förvaring: På en sval, mörk, torr plats såsom ett skafferi. Gärna i original, oöppnad förpackning.
Kan man frystorka hemma?
Det är även möjligt att frystorka frukt och bär hemma - men du behöver rätt utrustning, bland annat en frytork som kan kosta en bra slant. Bra produktalternativ för frystorkning är jordgubbar, persikor, bananer, ananas, vindruvor, björnbär, hallon, äpplen, blåbär och drakfrukt.
Frystorkad frukt vs. torkad frukt
Många menar att frystorkning av frukt och bär faktiskt bevarar mer smak och framförallt färg gentemot om man råtorkar frukten. Frystorkad frukt är också ofta "krispigare" då torkad frukt ofta är lite "segare" i konsistensen. Detta eftersom den torkade frukten behåller mer av sin vätska än vid frystorkning.
Olika sorter
Frystorkade frukter och bär säljs ofta i form av pulver, skivor eller små bitar som små kuber.