• Gratis frakt över 500kr.
  • Snabb leverans.

Varukorgen

Varukorgen är tom.

Därför ska du äta nötter


Nötter är ett av naturens nyttigaste livsmedel och en handfull om dagen

kan bidra med mycket värdefull näring. Faktum är att inkludera nötter i

kosten kan ha stora fördelar för hälsan.

Du hittar alla våra nötter som vi säljer här.


Näringen i nötter

Även om nötter är rika på kalorier så kommer kalorierna från nyttiga källor.

Näringsvärdet i nötter varierar såklart något mellan olika sorter, men de är

generellt rika på protein, fibrer, nyttiga fetter i form av enkelomättade och

fleromättade fettsyror.


Nötter innehåller även generöst med vitaminer, mineraler/spårämnen och

antioxidanter. Kolhydratinnehållet är mycket lågt i de flesta nötter och lite

högre i vissa. Till exempel innehåller paranötter och pekan endast 4 gram

kolhydrater per 100 gram. I pistagenötter är kolhydratinnehållet 18 gram och i

cashewnötter runt 27 gram. Kolhydraterna från nötter tas upp långsamt, vilket

medför lågt GI och att blodsockret håller sig stabilt.


Nötter innehåller en lång rad vitaminer och mineraler som till exempel vitamin

E, B1, B2, B3, B6, folat, magnesium, zink, kalium, koppar, fosfor, järn och

selen. Vissa nötter innehåller en högre mängd av vissa näringsämnen än

andra. Till exempel ger en enda paranöt mer än 100 procent av det dagliga

rekommenderade intaget (RDI) för selen. Nötter är även rika på

fytokemikalier som polyfenoler som fungerar som kraftfulla antioxidanter.


Antinutrienter i nötter

Nötter är inte bara rika på näring som är bra för oss, utan innehåller även

antinutrienter så som lektiner och fytinsyra. Det är ämnen som fungerar som

växternas försvarsämnen som skyddar mot bakterier, svampar och skadedjur.

De är helt enkelt nödvändiga för växtens överlevnad. Antinutrienter är raka

motsatsen till näring och hämma eller blockerar enzymer, vilket kan skapa

problem i matsmältningssystemet.


Ett sätt att eliminera dessa antinutrienter i råa nötter är genom blötläggning.

Man lurar då nötterna att tro att det är dags att börja gro. Det sätter igång en

aktiveringsprocess, vilket gör att antinutrienterna bryts ner. Genom

blötläggning blir nötterna både mer lättsmälta för magen och näringsämnena

blir mer tillgängliga för upptag i kroppen.

Så här blötlägger du nötter:

1. Börja med att skölj nötterna noggrant.

2. Lägg dina nötter i en burk eller glasskål och häll på med rumstempererat

vatten så de täcks helt. Tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.

3. Se sedan till att täcka skålen/burken med en kökshandduk (det ska inte

vara lufttätt).

4. Låt nötterna sedan stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.

5. Efter det att dom stått sin blötläggningstid så häller du över dom i en sil och

sköljer dom noga under rinnande vatten.

Om man inte ska äta nötterna direkt så måste man torka nötterna så att dom

inte möglar. Det gör man genom att sprida ut dom på en plåt och torka dom i

50 grader med öppen glipa tills dom är helt torra. Om man har en torkugn är

det ännu bättre eftersom man kan styra temperaturen lättare och hålla

värmen under 42 grader för att behålla dom som raw food om man nu vill det.

Dom torra nötterna förvaras sedan i en luftätt glasburk i kylen där dom håller

sig i ett par veckor. Det går även utmärkt att frysa nötterna för längre

hållbarhet och ta upp lite efterhand som man äter dom.


Ungefärliga Blötläggningstider:

Mandel 10-12 timmar

Hasselnötter 6-7 timmar

Valnötter 4-7 timmar

Jordnötter 24 timmar

Pekannötter 6 timmar

Cashewnötter 2-3 timmar

Paranötter 6-8 timmar


En näve nötter om dagen

En handfull nötter om dagen kan alltså bidra med mycket värdefull näring.

Det låga GI-värdet håller också blodsockret i en jämn nivå samtidigt som

fettet och proteinet ser till att hålla dig mätt länge.

Enligt Nordiska näringsrekommendationer 2012* bör vi inkludera nötter och

fröer för att få mer hälsosamma matvanor och minska risken för kroniska

sjukdomar.


Referenser:

Nordiska näringsrekommendationer 2012:

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-

foldrar/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf


Relaterade artiklar

Hasselnötter skalade och rostade EKO 200g
-30% OFF
Price reduced from 74,00 kr to 51,80 kr
Nöt & Fruktmix med Tranbär 100g
-30% OFF
Price reduced from 58,00 kr to 40,60 kr
Mandel Vild 200g
-30% OFF
Price reduced from 56,00 kr to 39,20 kr
Nötmix EKO 100g
-30% OFF
Price reduced from 50,00 kr to 35,00 kr