Recept & Inspiration

10 favoriter för naturlig sötning!

10 favoriter för naturlig sötning!

Vår natur har så generöst bidragit med många underbara “superfoods” som kan användas för hälsosammare sötning. Dessa alternativ bidrar även med värdefull näring, mindre kolhydrater och betydligt lägre GI än vitt socker, vilket bidrar till att hålla blodsockret i balans.

Kokossocker/kokossirap

Kokossocker och kokossirap tillverkas av den söta nektarn från kokospalmens blommor. Den har en smak som påminner om farin och inte av kokos som man skulle kunna tro. Den färska sirapen tappas från blommorna och värms upp under relativt kort tid och reduceras där efter till önskad konsistens. För att sedan göra kokossocker hälls sirapen ut för att torka så den kristalliseras. Jämfört med vitt socker som har ett GI-värde på runt 97 så ligger kokossocker/kokossirap på ett GI-värde av 35. Det betyder att blodsockret inte höjs lika mycket som av vitt socker. Den innehåller även en fiber som heter inulin som hjälper till med en långsam glukosabsorption som därmed håller glukosnivåerna under kontroll. Det betyder att koksocker/kokossirap

bidrar till att hålla blodsockret i balans.

Kokossocker och kokossirap innehåller även näringsämnen som B-vitaminer och en betydande mängd mineraler som magnesium, järn, kalium och zink. Kokossocker är ungefär lika sött som vitt socker och kan ersätta vanligt socker rakt av i typ alla recept.

Mesquite

Mesquite är ett naturligt sötningsmedel med en smak som kan liknas till karamell. Den kommer ursprungligen från norra Peru och har använts traditionellt av indianerna som både mat och medicin. Mesquite är ett träd i familjen ärtväxter som tillhör släktet prosopis. Trädets

frökapslar mals ner till ett pulver som sedan används för sötning och smaksättning. Det är rikt på protein, kalcium, kalium, magnesium, järn och zink. Det har också ett lågt GI-värde på cirka 25 och innehåller närmare 25 % kostfibrer, vilket hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Mesquitepulvret kan enkelt blandas ner i till exempel smoothies eller användas i rawfoodbakverk.

Yaconpulver/Yaconsirap

Yacon som även kalls för peruanskt jordäpple är en växt som odlas i Anderna från Ecuador till Argentina. Det är växtens rötter som man gör yaconpulver och yaconsirap av som sen används som naturlig sötning. Sötman kommer från att roten har en hög halt av fruktooligosackarider (FOS). Det är kostfibrer som består av polysackarider som är komplexa kolhydrater som inte bryts ned av kroppens matsmältningsenzymer utan når tjocktarmen i intakt form. I tarmen fungerar FOS som prebiotika som matar de goda tarmbakterierna, vilket främjar en balanserad tarmflora. Yacon har därmed ett mycket lågt GI-värde och rubbar inte blodsockret.

Lucuma

Lucuma även känd som ”Inkas guld” är en frukt från Sydamerika som växer i subtropiska områden i Anderna, främst i Peru, Chile och Ecuador. Den söta frukten torkas och mals till ett pulver och är ett fantastiskt alternativ för både smaksättning och sötning. Smaken är sött/syrlig med inslag av kola och vanilj. Perfekt i bakning, att strö över gröten eller vid andra tillfällen du vill söta. Lucuma är inte bara ett bra alternativ till socker, det är även en riktig superfood. Den innehåller generöst med antioxidanter, B-vitaminer och mineraler och rikligt md fibrer. Dessutom har den ett lågt GI-värde på cirka 25, vilket innebär att lucuma är bra för att hålla blodsockret stabilt.

Bipollen

Bipollen som även kallas för pollengranulat är känt för sitt fantastiska näringsinnehåll. Med sin söta och något nötaktiga smak har bipollen kommit att bli ett mycket uppskattat livsmedel. Bipollen är klumpar av växtpollen,hanfröer och nektar som arbetsbina samlat in och fört med sig tillbaka till kupan på sina bakben. Näringskoncentrationen i bipollen är väldigt hög och räknas till ett av naturens mest kompletta livsmedel. Det består av cirka 35 % protein, vilket inkluderar 22 olika aminosyror. Man hittar även 16 vitaminer, 27 mineraler och antioxidanter som bioflavonoider och polyfenoler. Det är även rikt på enzymer och coenzymer. Bipollen är därmed något som kan användas lika mycket för att näringsberika kosten som för naturlig sötning. Använd till exempel i smoothies, strö över gröten, yoghurten eller använd i rawfoodbakverk.

Dadelsocker/Sirap

Dadelsocker är urkärnade och torkade dadlar som sedan malts till ett pulver. Det är alltså en helt naturligt och oraffinerad produkt. Sockerarterna i dadlar är främst glukos och fruktos, tillsammans med små mängder sackaros och

maltos. Dadlar är mycket fiberrika och innehåller en betydande mängd kalium. De är även rika på antioxidanter som flavonoider och karotenoider. Dadelsocker har en god sötma som passar bra för bakning, strö över gröten, eller vid andra tillfällen du vill söta. Man gör också dadelsirap av torkade dadlar.

Lönnsirap

Lönnsirap görs från lönnträdets sav och har en god och uppskattad sötma. Under tidig vår samlas saven in och värms sedan upp tills den fått en

sirapskonsistens. Lönnsirap är en bra källa till zink, riboflavin, mangan och innehåller även en mindre mängd kalium, kalcium och järn. Dessutom innehåller den antioxidanter som till exempel polyfenoler. Lönnsirapens GI-värde kan variera, men brukar ligga runt 54. Klassiskt används lönnsirap för att ringa över pannkakor, men fungerar även utmärkt att använda vid bakning, eller vid andra tillfällen du vill söta.

Agavesirap - ljus och mörk

Agavesirap som även kallat Agavenektar är ett sötningsmedel som främst produceras i Mexiko från agaveplantans inre kärna. Flera olika arter av agave kan användas, till exempel Agave Tequilana. Juicen filtreras och upphettas för att genom hydrolys omvandla polysackarider till enkla sockerarter och koncentreras till en flytande sirap. Ju mindre agavesirapen har upphettats ju mer näring är bevarad. Agave är rik på polysackariden inulin. Agavesirap är sötare än vitt socker och har ett lågt GI-värde på runt 30. Agavesirap finns både som ljus och mörk. Mörk agavesirap har en lite fylligare och djupare smak än ljus agavesirap.

Inulin

Inulin är en kolhydrat som räknas som en kostfiber eftersom den inte bryts ned i mag-tarmkanalen. Inulin består av kedjor av fruktos, som avslutas med en glukosenhet. I tarmen fungerar inulin som mat till de goda tarmbakterierna och främjar därmed en balanserad tarmflora. Inulin har ett glykemiskt index på 0. Kan användas som sötningsmedel i bakning eller närhelst du vill söta.

Erythritol/SÖTIN

Erythritol är en sockeralkohol som fungerar som ett naturligt sötningsmedel. Det har ett glykemiskt index på 0, innehåller inga kalorier och påverkar inte blodsockret eller insulinnivåerna. Erythritol finns naturligt i till exempel druvor, plommon och melon. I pulverform är det lätt att använda som ersättning av vanligt socker i recept när man vill äta sockerfritt. Detta var bara ett urval av alla de alternativ som finns för naturlig och hälsosammare sötning. Prova dig helt enkelt fram vad som passar dig och dina smaklökar. Tänk också på att aldrig överdriva intaget av söt oavsett sötning.

Mikaela Bjerring passionforhalsa.se

Kokossocker EKO 1kg
30%
Rawfoodshop
SEK 111 SEK 159
KÖP NU
Honung Kallrörd EKO 300g
40%
SEK 72 SEK 120
KÖP NU
Agave Sirap Ljus EKO 500ml
30%
SEK 97 SEK 139
KÖP NU
Lönnsirap EKO 250 ml
40%
Rawfoodshop
SEK 88 SEK 146
KÖP NU
Honung Kallrörd EKO 500g
40%
SEK 120 SEK 200
KÖP NU
Bipollen EKO 250g
30%
Rawfoodshop
SEK 132 SEK 189
KÖP NU
Dadelsocker EKO 1kg
40%
Save The Food
SEK 128 SEK 214
KÖP NU
Kokossocker EKO 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 69 SEK 98
KÖP NU
Bipollen EKO 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 244 SEK 349
KÖP NU
Melass Mörk EKO 250ml
41%
SEK 41 SEK 69
KÖP NU
Råsocker EKO 500g
40%
Rawfoodshop
SEK 41 SEK 68
KÖP NU
Bipollen 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 150 SEK 214
KÖP NU
Bipollen EKO 1kg
30%
Rawfoodshop
SEK 465 SEK 664
KÖP NU
Agave Inulin EKO 100g
30%
Rawfoodshop
SEK 39 SEK 56
KÖP NU
Xylitol EKO 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 113 SEK 162
KÖP NU
Agave Sirap Ljus EKO 1L
40%
Save The Food
SEK 164 SEK 274
KÖP NU
Bipollen 1kg
30%
Rawfoodshop
SEK 299 SEK 427
KÖP NU
Lucuma Pulver EKO 125g
40%
SEK 52 SEK 86
KÖP NU
Lucuma Pulver EKO 500g
40%
SEK 152 SEK 254
KÖP NU
Kokossirap EKO 250ml
29%
Rawfoodshop
SEK 53 SEK 75
KÖP NU
Bipollen 250g
30%
Rawfoodshop
SEK 83 SEK 119
KÖP NU
SÖTIN EKO 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 122 SEK 174
KÖP NU
Yaconsirap EKO 1L
50%
Save The Food
SEK 344 SEK 688
KÖP NU
Mesquitepulver EKO 500g
40%
SEK 102 SEK 170
KÖP NU
Lönnsirap EKO 1L
40%
Rawfoodshop
SEK 340 SEK 566
KÖP NU
Råsocker EKO 1kg
40%
Rawfoodshop
SEK 82 SEK 136
KÖP NU
Xylitol EKO 1kg
30%
Rawfoodshop
SEK 227 SEK 324
KÖP NU
Manuka Lab Manukahonung 100+ MGO 250g
SEK 269
KÖP NU
Manuka Lab Manukahonung 40+ MGO 250g
SEK 195
KÖP NU
Jaggery EKO 400g
Herbaveda
SEK 70
KÖP NU
Dadelsocker EKO 1kg 5st paket
50%
SEK 535 SEK 1070
Agave Sirap Ljus EKO 1L 5st paket
50%
SEK 685 SEK 1370
Manuka Lab Manukahonung 525+ MGO 500g
SEK 949
KÖP NU
Agave Sirap Ljus EKO 1000 ml

Nyhet

30%
SEK 192 SEK 274
KÖP NU
SÖTIN EKO 1kg

Nyhet

30%
Rawfoodshop
SEK 209 SEK 298
KÖP NU
Xylitol Pulver EKO 500g
50%
SEK 80 SEK 160
Dadel Sirap EKO 500ml
30%
Rawfoodshop
SEK 78 SEK 112
Marsipan EKO 500g
40%
Save The Food
SEK 166 SEK 276
Yaconsirap EKO 250 ml
30%
Rawfoodshop
SEK 120 SEK 172
Agave Pulver EKO 100g
50%
Rawfoodshop
SEK 22 SEK 44
Mesquitepulver EKO 100g
41%
SEK 35 SEK 59
Yaconpulver EKO 250g
40%
Rawfoodshop
SEK 119 SEK 199
SÖTIN Florsocker EKO 500g
30%
SEK 122 SEK 174
Dadelsocker EKO 500g
30%
Rawfoodshop
SEK 81 SEK 115
Marsipan EKO 250g
40%
Rawfoodshop
SEK 83 SEK 138
Agave Inulin EKO 100g
30%
Rawfoodshop
SEK 39 SEK 56
KÖP NU
Agave Sirap Ljus EKO 500ml
30%
SEK 97 SEK 139
KÖP NU
Yaconpulver EKO 250g
40%
Rawfoodshop
SEK 119 SEK 199
Yaconsirap EKO 250 ml
30%
Rawfoodshop
SEK 120 SEK 172
Agave Pulver EKO 100g
50%
Rawfoodshop
SEK 22 SEK 44
Logga in
Har du kommit rätt?