
En guide till våra glutenfria mjöler!
Havremjöl är rikt på vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Det är även en bra källa till hälsosamma fibrer som betaglukaner som har en positiv effekt på blodockret och kolesterolet. Det är ett uppskattat mjöl för bakning och bjuder på en mild och angenäm smak. Havremjöl har även förmågan att binda vätska bra, vilket ger bakverk en fin konsistens. Se dock till att du väljer ett havremjöl från ”rent havre” som inte hanterats i samma miljö som
sädesslag innehållande gluten. Passar till både bröd, pannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot durramjöl eller teffmjöl och vice versa.
Rismjöl är skalat och torkat långkornigt ris som malts till mjöl. Det är lättsmält, vilket gör det bra för känsliga magar. Smaken är neutral och innehåller mycket stärkelse som gör att det binder bra. Passar till exempel till bröd, kakor, bullar, pannkakor, våfflor och ett mycket bra mjöl för frasiga bakverk. Kan även användas för att reda soppor och såser. Kan ofta bytas ut mot majsmjöl eller rårismjöl.
Rårismjöl eller fullkornsrismjöl är torkat och oskalat långkornigt ris som malts till mjöl. Smaken är fylligare än vitt rismjöl och ger en något mörkare färg. Innehåller en hel del mineraler och är rikt på stärkelse precis som vitt rismjöl. Passar bra till bröd, söta bakverk och riktigt gott i pannkaks- eller våffelsmeten. Kan ofta bytas ut mot rismjöl, durramjöl, teffmjöl eller hirsmjöl.
Quinoamjöl är ångat och torkat quinoa som malts till mjöl. Quiona är en ört som ingår i samma växtfamilj som spenat och rödbeta. Det är rikt på protein och näringsämnen som folat, fosfor, jod och magnesium. Smaken är något nötaktig och passar bra i bland annat bröd, matpannkakor och söta bakverk. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl eller kikärtsmjöl.
Mandelmjöl är rikt på protein och fleromättat fett och innehåller en väldigt låg andel kolhydrater, cirka 5 g per 100 g mandelmjöl. Dessutom är det rikt på fibrer, vitaminer som folat, E, B1, B2, B3 och mineraler som fosfor, magnesium, järn, kalcium, kalium och zink. Passar speciellt bra i kakor, pannkakor och rawfoodbollar, men fungerar även för vissa typer av bröd. Kan bytas ut mot annat nötmjöl
Majsmjöl är torkade majskorn som malts till ett fint mjöl. Det innehåller en hög andel kolhydrater och är rikt på stärkelse. Det ger en fin gul färg och naturlig sötma. Majsmjöl gör sig lika bra i knäckebröd och kakor som i mjuka bröd och såklart tortillas. Observera att majsmjöl inte är samma sak som majsstärkelse så dessa två kan alltså inte ersätta varandra. Kan ofta bytas mot rismjöl, kikärtsmjöl eller hirsmjöl.
Lila majsmjöl används av befolkningen i Anderna där de gör en uppfriskande drink av detta mjöl som kallas chicha morada. Denna drink anses numera vara en superdrink på grund av sitt höga innehåll av fenoler och antocyaniner. Fenoler är känt för att vara bioaktivt och funktionellt. Forskning visar att grödor med högt innehåll av fenoler och antocyaniner är starka antioxidanter. Antocyaniner är typer av komplexa flavonoider som producerar blå, lila och röda färger. Lila majs innehåller starkare antioxidanter och antiradikala kinetiker än blåbär och högre eller lika hög halt antocyaniner och fenoler som blåbär. Pulvret innehåller 6% antocyaniner i koncentrerad form.
Det finns väldigt få lila ätbara plantor i växtriket så denna produkt är perfekt för den som exempelvis följer rainbow dieten. Denna produkt utvinns genom att de lila majskornen mals ner till pulver. Pulvret passar utmärkt som ersättning för vete och andra mjölsorter. Ersätt 2/3 mjöl med 1/3 lila majsmjöl. Den passar också bra i rå choklad, rå bröd och linfrö kex.
Durra är ett glutenfritt sädesslag med ursprung i Afrika, men odlas idag på flera håll i världen. Det är rikt på fibrer och innehåller en betydande mängd av vitaminerna folat, B1, B2 och B6, samt mineralerna fosfor, järn, kalium,
magnesium och zink. Durramjöl har en nötaktig mild smak som är mycket uppskattad. Kan användas för bröd, scones, pajskal, pannkakor och kakor. Kan ofta bytas ut mot bovetemjöl, havremjöl, rårismjöl och kikärtsmjöl.
Teff är ett glutenfritt sädesslag som odlas flitigt i Afrika, främst Etiopien, men även i andra delar av världen. Teff innehåller en betydande mängd av näringsämnena B1, B3, B6, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium och
zink. Teffmjöl har en angenäm och fyllig smak som passar utmärkt till bröd, matpannkakor och kakor. Mjölet finns både som ljust och mörkt, där skalet är avlägsnat i det ljusa. Kan ofta bytas ut mot till exempel durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl.
Bovete är en naturligt glutenfri ört som ingår i samma växtfamilj som ängsyra och rabarber. Bovete är lättsmält för magen och har en god smak som är lätt
att uppskatta. Det är rikt på B-vitaminer, mineraler som kalium, järn, magnesium och flavonoiden rutin. Bovete har dessutom ett lågt GI-värde, vilket betyder att blodsockret höjs långsamt. Bovete används klassiskt för
matpannkakor/plättar som galetter och blinier. Passar även mycket bra till bröd och kakor. Kan ofta byta ut mot quinoamjöl, rårismjöl eller durramjöl.
Kokosmjöl är torkat fruktkött från kokosnöten som malts till ett mjöl, vilket ger det en mild kokossmak. Mjölet är rikt på kostfibrer, protein, nyttiga MCT- fettsyror och mineraler. Passar bäst i mindre mängd i kombination med andra mjölsorter för att öka innehållet av fibrer och protein. Prova att använda det i pannkakor, kakor och muffins eller tillsätt i gröt eller smoothies.
Hirs är ett naturligt glutenfritt sädeslag rikt på B-vitaminer som folat, B1, B2, B3 och B6, samt mineraler som magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirsmjölet är ljust och har en lite nötaktig smak som passar bra till både bröd och söta bakverk. Ofta kombineras mjölet med andra mjölsorter för att undvika att bakverket blir smuligt. Kan ofta bytas ut mot till exempel rismjöl.
Kikärtsmjöl görs av kikärtor som torkats och malts till ett mjöl. Det är rikt på fibrer, protein och bidrar med långsamma kolhydrater. Man hittar även en betydande mängd B1, B2, B3, B6, fosfor, magnesium, kalium, kalcium och järn. Kikärtsmjölet har en nötaktig smak som passar bra i bröd, pajskal, matpannkakor, vegobiffar och mjuka kakor. Kan ofta bytas ut mot rårismjöl, quinoamjöl, amaranthmjöl eller bovetemjöl. Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning För att få en riktig bra konsistens och smak på glutenfria bakverk så brukar man många gånger blanda olika glutenfria mjölsorter. Ofta behöver man även använda sig av någon typ av konsistensgivare som ersätter glutens egenskaper som ger bakverken en luftig, saftig och elastisk konsistens.
Cassavamjöl är ett stärkelserikt och glutenfritt mjöl. Det har en smak och konsistens som påminner om vetemjöl och fungerar som ett 1:1 substitut i många av dina favoritrecept, utan tråkiga förändringar. Det kan ersätta vetemjöl i många bakverk och rätter, framför allt vid redning av såser mm. Även känd som Maniok (Manihot Esculenta), är Cassava en läcker rotfrukt som blir perfekt alternativ för vete när det torkas och mals. Vårt cassavamjöl är ett naturligt livsmedel som du kan må bra av. Tillverkat av hela, skalade rotknölar från cassavabusken.
Tapiokamjöl kommer från maniokbusken. Det utvinns från rotknölarna och är rikt på stärkelse men fattigt på protein. Mjölet används som förtjockningsmedel eller i bakning som alternativ till tex potatismjöl.
Tigernöt (jordmandel) är egentligen ingen nöt utan rotknölar från ett gräs. Tigernötmjöl är glutenfritt kan användas som ersättning för mandlar och andra nötter i bakning och matlagning. Är rik på protein, mineraler och fibrer och har en nötaktig smak.
Kastanjen var utbredd i centrala och södra Europa redan för tusentals år sedan men vi tror att det var romarna som förde trädet till norra Europa. Under medeltiden hade kastanjer en viktig roll i hushållet, i synnerhet under de kalla vintermånaderna. Mjölet från kastanjer användes å andra sidan under hela året.
Vårt ekologiska bananmjöl tillverkas av gröna omogna matbananer som även kallas Plantain. Bananmjölet innehåller Resistent Stärkelse 2 (RS2) -en typ av stärkelse som inte tas upp i tunntarmen, utan når tjocktarmen oförändrat, där det smälter och omvandlas till näring åt de goda tarmbakterierna.
Sojamjöl är ett mycket näringstätt livsmedel. Brett användningsområde, kan både ersätta andra mjölsorter vid bakning eller användas som proteinpulver vid träning. Du kan använda sojamjöl istället för ägg när du exempelvis ska baka muffins eller steka pannkakor. Detta sojamjöl är rostat.Sojamjöl har ett högt innehåll av högvärdigt protein. Halten av vitaminer och mineraler är hög, särskilt B-vitaminer, kalcium, järn, fosfor och karoten.
Chiamjöl passar utmärt i glutenfri bakning då chiafrön är naturligt glutenfria. Chiafrön binder vatten hela 12 gånger sin vikt i vatten och fungerar därför utmärkt till att göra puddingar, gröt eller använda som naturligt förtjockningsmedel i smoothies. Chiafrön är naturligt rikt på proteiner och omega-fetter som är bra att få i sig, samt är naturligt lågt i kolhydrater och passar därför även dig som lever efter dieter som exempelvis LCHF.
Linfrömjöl har en hög halt av kostfibrer och Omega-3 fettsyror och används med fördel inom bakning eller i müsli. Mjölet binder vätska och passar utmärkt tex vid bakning av kex. Vi säljer linfrömjöl från både gula och bruna linfrön.
Använd istället för vanligt mjöl i bröd, kakor, muffins, pannkakor eller redning i soppor, såser och grytor. Mjölet kan även användas för att göra sötpotatismos. Sötpotatismjöl är en källa till långsamma kolhydrater, vilket är utmärkt för dig som tränar och vill ha långvarig energi.
Ekologiskt med nötaktig smak. Rikt på vitaminer och mineraler. Högt protein innehåll och lågt antal kolhydrater. Används med fördel i brödbakning, musli och desserter.
Johannesbrödkärnmjöl (Carobmjöl) kan användas till LCHF bakning och som stabiliseringsmedel i matlagning. Johannesbröd innehåller lika mycket vitamin B1 som sparris och jordgubbar, lika mycket niacin som bönor, linser och ärtor och mer vitamin A än aubergine, sparris och rödbetor. Den innehåller också vitamin B2, kalcium, magnesium, kalium, järn, mangan, krom och koppar. Johannesbröd innehåller i genomsnitt 8% protein och är en utmärkt källa till fibrer.
Pofiber Potex produceras genom en speciell tillverkningsmetod, utan kemiska tillsatser, där potatisens fruktkött renas och torkas. Resultatet är en produkt som innehåller 70% kostfiber av vilka två tredjedelar utgörs av pektin och hemicellulosa, resten är cellulosa och lignin. Ungefär en tredjedel av kostfibrerna är vattenlösliga. Pofiber är således en kombination av olösliga tarmfibrer och lösliga ämnesomsättningsfibrer. Tarmfibrer (t ex cellulosa) ökar tarminnehållets volym och påskyndar passagen genom tarmen. Ämnesomsättningsfibrer däremot medför att näringen tas upp långsammare. Detta förhindrar en alltför kraftig höljning av blodsockerhalten, vilket har stor betydelse för bl a diabetiker. Pektin är en typisk ämnesomsättningsfiber.
Rostat hasselnötsmjöl är ett delikat och smuligt mjöl som bidrar med en intensiv rikedom till pajskal, scones, kakor och bakverk. Och det bästa av allt: om ditt recept kräver malda rostade hasselnötter så behöver du inte göra något förarbete. Rostningen lyfter fram nötternas söta och nötiga smak.Hasselnötsmjöl ger en smörig smak som passar både salta och söta rätter. Produkten är naturligt glutenfri, mycket rik på fibrer och innehåller ytterst lite kolhydrater. Mjölet innehåller också mycket antioxidanter och vitaminer, och är en utmärkt källa till järn och fosfor.
Genom att tillsätta olika typer av stärkelse och/eller fibrer som till exempelpsylliumhusk, pofiber, xantangummi och guargummi kan man få en bra konsistens till sina glutenfria bakverk.