• Gratis frakt över 500kr.
  • Snabb leverans.

Varukorgen

Varukorgen är tom.

Quinoamjöl & recept på quinoalimpa

quinoa-bread

Vad är quinoa?

Quinoa, som egentligen kallas mjölmålla på svenska, brukar buntas ihop med spannmål men är egentligen en ört, på samma sätt som bovete och amarant. Quinoa har sitt ursprung i Sydamerikas Ander och har odlas i minst 4000 år. Hos inkafolket ansågs quinoan vara helig, och man refererade till den som chisaya mama, "alla grödors moder". Skörden av quinoa sker ofta manuellt, på traditionellt vis, mycket på grund av att den varierande mognaden hos quinoaplantorna gör det svårt att skörda allt på samma gång.

Näringsinnehållet i quinoamjöl

Quinoan och quinoamjölet, som mals från fullkornsquinoa, är ett näringsrikt livsmedel, och är lättsmält för kroppen. Det innehåller komplett protein med alla essentiella aminosyror, folsyra och mineraler som järn, zink, magnesium och mangan. 

Hur använder jag mjölet?

Quinoamjölet är perfekt för den som inte tål eller bara vill undvika gluten. Det är också en bra produkt för veganer och andra som på ett enkelt sätt vill komplettera sitt proteinintag. Blanda mjölet i recept där du skulle använda vetemjöl - byt ut en del eller allt av mjölet mot quinoamjöl. Oftast går det jättebra och quinoamjölet gör bröd och liknande saftigt, även om den något nötiga smaken skiljer sig från vetemjölets.

Quinoamjöl är gjort på ekologisk quinoa som ångas och sen mals till mjöl. Quinoamjöl har en örtig och speciell doft och är en källa till protein. Då quinoan är ångad behöver du inte hetta upp mjölet innan du till exempel proteinboostar din smoothie på ett enkelt sätt. Quinoamjöl passar även bra att använda till pannkakor, bröd och pajer. Tänk på att du i vissa fall kan behöva använda tex fiberhusk eller annat mjöl, beroende på recept, för att hålla ihop smeten eller degen.


Recept Quinoabröd

Portioner: 1 limpa | Tid: 1 h 35 min

Ingredienser

1 msk fiberhusk

Gör så här

1.Sätt ugnen på 170 grader. Blanda fiberhusk och vatten och låt den svälla i en bunke cirka 10 minuter.

2.Mät upp alla torra ingredienser utom frön och torkade frukter/bär i din matberedare (eller i en skål om du inte har matberedare), gör likadant med de blöta ingredienserna. Häll över de blöta ingredienserna i de torra medan du mixar/vispar. Tillsätt sedan bär och frön, rör om för hand för att undvika att du kör sönder bär/frön/frukter.

3.Häll smeten i en smord 1 1/2 liters form eller form med bakplåtspapper. Toppa med frön och grädda i nedre delen av ugnen i 90 minuter.

4.Ta brödet ur formen och ställ på ett galler, fortsätt grädda i ytterligare ca 15-20 minuter.

5.Låt svalna och njut sedan med goda pålägg! Tänk på att glutenfria bröd alltid blir något fuktiga jämfört med vanliga bröd. De gör sig därför bäst om de får vila några timmar eller över natten. På så vis slipper du den lite degiga känslan som ibland uppstår med liknande bröd.

Ingredienser Quinoabröd!

Quinoamjöl EKO 500g
51,00 kr
Linfrön Bruna EKO 500g
-20% OFF
Price reduced from 48,00 kr to 38,40 kr
Pumpakärnor EKO 300g
-20% OFF
Price reduced from 51,00 kr to 40,80 kr
Bikarbonat 500g
46,00 kr
Quinoamjöl EKO 1kg
-40% OFF
Price reduced from 93,00 kr to 55,80 kr
Quinoa Tre färger EKO 1kg
-20% OFF
Price reduced from 135,00 kr to 108,00 kr
Quinoa Röd EKO 500g
-30% OFF
Price reduced from 58,00 kr to 40,60 kr
Quinoa puffar EKO 200g
62,00 kr